Na co byste měli myslet především? „Důležité je si předem zjistit, zda má nová zdravotní pojišťovna uzavřené smlouvy s vašimi lékaři, tedy hlavně s praktickým lékařem, pediatrem, gynekologem a stomatologem,“ upozorňuje Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Nesmí odmítnout

Každý z nás má právo vybrat si jakoukoli se sedmi zdravotních pojišťoven. Žádná nesmí nikoho odmítnout. Podle zákona můžete změnit zdravotní pojišťovnu jednou za rok, vždy k 1. lednu následujícího kalendářního roku, ale přihlásit se musíte nejpozději půl roku předem, tedy do 30. června.

Bonusy moc nevyužíváme

Všechny pojišťovny nabízejí svým klientům i zajímavé bonusy. Jenže mnoho lidí ani neví, co všechno můžou čerpat. Pokud například často cestujete, vybírejte pojišťovnu, která nabízí kvalitní cestovní a úrazové pojištění. Pokud vykonáváte fyzicky náročnou práci, možná vám zase přijdou vhod relaxační programy, a pokud plánujete rodinu nebo již potomky máte, soustřeďte se na různé výhody pro rodiny.

Na co si při změně dát pozor?

* Lékař a smlouva – Máte svobodnou volbu lékaře. Ideální je, aby měl smlouvu s vaší pojišťovnou, jinak si budete muset jeho péči hradit sami. Lékaři by měli
mít v čekárně i na internetu informaci oznamující, se kterými pojišťovnami mají uzavřené smlouvy.

* Nenaleťte naháněčům – Nenechte se přemlouvat od »naháněčů« na ulici. Budou na vás činit nátlak k přestupu a vymýšlet si lži (např. že vaše stávající
pojišťovna končí apod.). Pak můžete zjistit, že s novou pojišťovnou nemají vaši lékaři smlouvu.

* Hlavně v klidu – Změnu zdravotní pojišťovny si vždy promyslete v klidu, doma s rodinou, zeptejte se svého lékaře a teprve pak se rozhodujte. Změnu můžete u většiny pojišťoven učinit on-line.