Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odborníci vzkazují: Plánujte výdaje na školu s dítětem. Porozumí penězům

Výdaje plánujte s dítětem.
Výdaje plánujte s dítětem.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová - 
2. září 2015
12:00

Plánujete výdaje na začínající školní rok nebo jakékoliv jiné výdaje, které se týkají vaší rodiny? Zkuste k tomu přizvat vašeho potomka. Stačí jen, aby se díval, jak si vedete poznámky a počítáte, kolik co stojí. Čím dříve s tím začnete, tím dříve si dítě uvědomí cenu peněz, naučí se samo plánovat a šetřit.

Společné plánování v rodině je součástí výchovy a mělo by se týkat těch aktivit, kterým dítě dokáže porozumět.

„U plánování peněz je třeba vycházet z toho, nakolik se dítě dokáže orientovat v tom, co znamená označení nějakého množství, co je zboží nebo služba, co znamená cena a co označujeme otázkou kolik,“ řekla Blesk.cz Jana Zapletalová z Asociace dětských psychologů.

Škola hrou

Rodiče si s dětmi obvykle už od tří let začínají hrát na obchod. „Můžeme si hrát na to, kolik máme fiktivních peněz a co jsme všechno za ně dokázali nakoupit. Složitost herní aktivity a její variace se odvíjí od věku dítěte,“ radí Zapletalová.

Takové plánování může dítě pozitivně ovlivnit na celý život. „Pokud dítě vidí, že rodiče plánují i svoje finance, začnou automaticky plánovat samy. Když děti vidí, kolik co stojí, a ještě lépe, když si na svoje nadstandardní výdaje typu drahý telefon či tablet samy vydělají, budou si celý život věcí i peněz jinak vážit,“ říká Alena Středová, finanční poradkyně ze společnosti Partners.

Finanční gramotnost – součást života i vzdělání

Podle Zapletalové je dobré učit dítě rozumět ceně peněz od doby, kdy rozlišuje hodnotu a množství. Pomyslným mezníkem je také chvíle, kdy začnou dostávat první kapesné. Učte je, ať si vždy třetinu odloží. „To jsou peníze na jejich budoucí výdaje a přání – vlastní auto, vzdělání, bydlení. Lidé, kteří se už odmalička naučili pravidlo jedné třetiny, bývají v dospělém životě mnohem úspěšnější než ti, kteří žijí od výplaty k výplatě,“ vysvětluje finanční poradkyně.

Hodně pomáhá i školní docházka. Na druhém stupni základní školy se děti dozvídají informace o světě peněz, o hospodaření v rodině, jak nakupovat, spořit, co je dluh a co je také pojištění. Zároveň dostávají informace, kolik může stát bydlení a jak se můžeme dostat do dluhové pasti. Rodiče by měli s těmito informacemi pracovat, propojovat je s příklady z reálného všedního života a podle věku dítěte s těmito okruhy pracovat.

 

Druhý krok k finanční gramotnosti: Dětské konto

Pokud máte pocit, že vaše dítě už umí hospodařit s penězi, můžete mu pořídit dětské konto. Konta jsou typem běžného bankovního účtu, ale platby umí pouze přijímat. Můžete si je pořídit u všech našich bank a zdarma.

Pokud chcete pořídit dítěti dětské konto, ověřte si, zda je ke kontu platební karta, kterou děti smí používat už od osmi let, sledujte limity. Děti pak pod vaším dohledem budou moci používat své konto jako ostatní dospělí.

„To znamená, že s sebou třeba na tábor či výlety nemusí nosit pouze hotovost, ale mohou si v případě potřeby vybrat z bankomatu. Nechte na nich, ať si své výdaje hezky naplánují. Čím dřív se to naučí, tím líp. Jen hlídejte, ať se jim se z konta neroztočí úplně všechno,“ varuje Středová.

Pozor na doplňkové služby

Pokud zřizujete dítěti účet, odborníci radí, abyste si nenechali vnutit služby, jako je pojištění karty, úrazové pojištění dítěte, cestovní pojištění apod. Vždy pečlivě zvažte, zda danou službu skutečně potřebujete, než se upíšete.

Máte tipy, jak zvládat domácnost úsporněji? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz