Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tupozrakost: Zákeřná vada, která končí ztrátou vidění

Berte dítě na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři.
Berte dítě na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři.  (Autor: Shutterstock)
Autor: ula - 
6. září 2015
06:14

Dvě až čtyři procenta dětí v ČR postihuje tupozrakost. Tato oční vada, pokud se neléčí včas, může skončit ztrátou vidění jednoho oka. Lékaři proto doporučují, aby rodiče vzali své děti se začátkem školního roku na prohlídku k lékaři. Tupozrakost se navíc nedá operovat. 

„Dítě, které špatně vidí, se mnohem dříve unaví, ztrácí koncentraci, bývá nepozorné, roztržité, začíná zlobit a některé návyky si pak přenáší i do dalšího života,“ varuje Gabriela Pilková, lékařka Dětského očního centra Kukátko.

Rodiče často ani nepoznají, že za horší výsledky může fakt, že jejich potomek špatně vidí. Právě proto se doporučují pravidelné oční prohlídky.

Nejzákeřnější oční vada

Tupozrakost je vada, při které dochází ke snížené schopnosti vidění jednoho oka, výjimečně postihuje obě. Na tupozrakém oku nemusí být patrné jakékoliv postižení, nicméně optické dráhy přenášející zrakové podněty z oka do mozku nejsou dostatečně vyvinuty.

„Pro lepší představu – při správné funkci zraku se pozorovaný předmět zobrazuje na sítnicích obou očí a mozek oba obrázky spojuje do jednoho prostorového obrazu,“ vysvětluje Pilková a dodává: „Mozek zpracovává pouze obraz z oka, které zobrazuje sledovaný předmět správně. Slabší oko mozek postupně potlačí a nepoužívá ho. Díky tomu zraková dráha ochabuje, až se spojení oka a mozku přeruší a oko se stává tupozrakým.“

Začíná to šilháním

Nejčastěji jsou tupozrakostí ohrožené děti postižené šilháním. Zároveň děti, které mají dědičné předpoklady. Problém mohou mít děti s vyšší dioptrickou vadou, po šedém zákalu a úrazu oka.

Jediná možnost, jak se tupozrakosti vyhnout, jsou pravidelné prohlídky u lékaře. Pokud se zjistí, že je vaše dítě tupozraké, léčba je úspěšná mezi třetím a pátým rokem. Pokud je ale dítěti více než osm let, naděje na vyléčení je velmi malá.

Léčba bez operace

Tupozrakost se nedá operovat, dá se odstranit pouze speciálními brýlemi a cvičením, kdy je postižené oko co nejvíce zatěžováno prací na blízko. Případně je zakrýváno zdravé oko tak, aby postižené oko bylo nuceno pracovat.

Léčba je vždy individuální a provádět ji může pouze odborník, tedy oční lékař.

Zobrazit celou diskusi