Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Školák na cestě do školy: Jaká bezpečnostní pravidla by měl dodržovat?

Se školáky by rodiče měli projít cestu do školy. Navíc by s nimi měli probrat veškerá pravidla silničního provozu prakticky
Se školáky by rodiče měli projít cestu do školy. Navíc by s nimi měli probrat veškerá pravidla silničního provozu prakticky  (Autor: Daniel Čeřovský)
Autor: sou - 
26. srpna 2015
05:25

Zaparkovaná auta, nefungující semafory nebo nečekané štěkání psa. Všechny tyto faktory mohou děti ohrozit při jejich cestě do školy. Rodiče by si tak s nimi měli včas celou trasu projít. Pokud musí na cestě využít MHD, měli by být potomci i poučeni o tom, jak se mají chovat například na tramvajovém ostrůvku. Rodiče by neměli zapomínat ani na reflexní prvky na oblečení.

S dětmi je dobré před začátkem školního roku projít celou trasu do školy. Zároveň je potřeba jim zdůrazňovat a ukazovat všechna nebezpečí, která jim cestou hrozí. „Někdy je lepší volit delší cestu do školy, abychom věděli, že dítě půjde skutečně cestou, která mu vyhovuje, kde pořádně vidí a hlavně kde je pořádně viděno,“ řekl pro Blesk.cz dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský.

Je zapotřebí je varovat například před nefungujícím semaforem nebo před křovím, přes které by řidič dítě nemusel vidět. Nebezpečím můžou být i místa, kde by se dítě mohlo vylekat. Například plot, za kterým nečekaně zaštěká pes. Školák by mohl podle Budského zpanikařit a vběhnout přímo do vozovky. Je proto lepší ho vést jinou ulicí.

Dítě by mělo vidět a mělo by být viděno

„Na děti do 11 let moc nezabírají nějaké teoretické výklady. Je tedy zapotřebí s nimi veškerá pravidla silničního provozu probrat prakticky,“ varuje Budský. Pomocí metafor by mu rodiče měli vysvětlit, jak se má chovat například před vstupem na vozovku. Dále by se mu neustále mělo připomínat, že musí přecházet cestu pouze tam, kde má absolutní přehled. „To, co my vidíme například přes zaparkovaná auta, dítě se svou výškou nezahlédne,“ upřesňuje.

Rodiče by měli děti oblékat do fluorescenčních barev. Zajistí tím, že je řidiči nepřehlédnou. „Blíží se nám podzimní období, takže děti budou chodit do školy a ze školy v době, kdy už bude tma. Oblečení by tak mělo být doplněno i reflexními prvky,“ míní Budský. Ty by podle něj neměly chybět například na rukávech nebo nohavicích.

Opakování zaslouží i chování v MHD

Řada dětí jezdí do školy pomocí městské hromadné dopravy. Podle Budského by tak rodiče měli dětem vysvětlit, jak se například v autobuse mají chovat. Opět je prý důležité pravidlo, aby děti řidič viděl. Obzvlášť menším dětem by měli vysvětlit i to, kam si mají stoupnout na tramvajovém ostrůvku. „Dítěti se musí přesně vysvětlit, kam si má stoupnout, aby nepřekáželo, aby nebylo nějakým způsobem strčeno do dráhy tramvaje nebo vozidla,“ upřesňuje Budský.

Další důležité informace jsou, jak mají nastupovat do daného dopravního prostředku a jak z něj vystupovat. Školáčky je nutné upozornit i na to, že nejdřív musí nechat dopravní prostředek odjet ze zastávky a až poté se můžou pustit napříč vozovkou. Řidiči MHD je totiž velice snadno přehlédnou, obzvlášť když přecházejí těsně před autobusem nebo tramvají.

Rodič jako vzor by neměl porušovat silniční pravidla

Rozhodně užitečné je umravnit děti i při jízdě na kole. Pokud na nich vyjedou do školy, neměly by zapomenout na přilbu a veškerou výbavu, kterou na kole mají mít. A to včetně odrazek a světel. „Musí dávat řidičům včas najevo veškeré úkony, aby byli schopni reagovat i v případě, že cyklista bude odbočovat doleva,“ uvedl Budský.

Rodiče jsou pro děti největšími vzory. Proto by podle dopravního experta měli mnohem více dbát na dodržování pravidel silničního provozu. Obzvlášť pokud s sebou mají svého potomka. „Na rodičích je potřeba požadovat, aby se těm dětem věnovali a skutečně pečlivě jim vysvětlili, co na silnici mohou a nemohou dělat a v čem spočívají jednotlivá nebezpečí,“ dodal Budský.

Zobrazit celou diskusi