Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Půjčka: Dobrý sluha, ale zlý pán? „Už nikdy,“ svěřil se Filip Domácí ekonomce

Filip se 2x zadlužil, od té doby už půjčky odmítá.
Filip se 2x zadlužil, od té doby už půjčky odmítá.  (Autor: Robert Klejch)
Autor: ula - 
1. října 2015
19:00

Chcete řešit finanční nouzi půjčkou? Nejdříve byste měli pečlivě zvážit, zda si opravdu potřebujete půjčit a hlavně jaká je vaše finanční situace. Filip se nechal bankou nalákat rovnou dvakrát. Nejdřív na kontokorentní účet a pak na kreditní kartu. Tyto formy půjček ho brzy dostaly do neřešitelné situace.

Život v minusu

Filipovi bylo 20, když se přestěhoval do Prahy. Začal objevovat možnosti velkoměsta a jeho plat mu nestačil. Pak mu banka nabídla kontokorent, kde mu bylo dovoleno sáhnout do minusu.

„Peníze jsem si bral a bral a čím větší jsem měl kontokorent, tím mi banka nabízela větší, protože z toho měla úroky,“ říká mladý muž. Přiznává, že si myslel, že splácet dluhy bude snadné. Nakonec musel o pomoc požádat rodinu, protože byl v nezvládnutelné situaci.

Další život na dluh

Mladý muž přiznává, že se ale stejně nepoučil. Druhým typem půjčky byla kreditní karta. „Za ty peníze jsem jel na dovolenou, to jsem si myslel, že si nafackuju,“ přiznává Filip, podle kterého se vidině peněz na účtě snadno podléhá. „Člověk získá pocit, že ty peníze jsou jeho a může si s nimi dělat, co chce. Jenže pokud nevyhrajete v loterii nebo nedostanete přidáno, nemůžete to nikdy zvládnout splácet,“ varuje.

Jak Filip zvládl svoje další dluhy? S čím se ještě svěřil Domácí ekonomce a co by radil, lidem, kteří o půjčce uvažují? Dozvíte se v reportáži:

Video Neberte půjčky na lehkou váhu. Filipovi ničily život hned dvakrát. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...


Na co si vzít půjčku a na co ne?

ANO

  • Pračka, lednička, televizor…
  • Výpočetní technika
  • Bydlení
  • Auto



NE

  • Dovolená
  • Potraviny
  • Dárky
  • Dluhy

„Nejhorší způsob je, když si beru peníze na to, abych splatil jiný závazek,“ řekl Domácí ekonomce Dalibor Z. Chvátal, finanční analytik Mešec.cz. „Tomu se lidově říká vytloukání klínu klínem a je to zaručená cesta do zamotaného kruhu, kdy dojde k předlužení a v extrémním případě může skončit insolvencí,“ dodal.

Chcete se nám také svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu nebo máte tip, jak ušetřit? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz