Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České ekonomice se daří: Pomáhá nižší nezaměstnanost i dotace z EU

České ekonomice se daří
České ekonomice se daří  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: ula - 
21. září 2015
13:08

Naše ekonomika se díky rychlému růstu zařadila na druhé místo mezi země v Evropské unii s nejdynamičtějším růstem hrubého domácího produktu. Růst pozitivně působil hlavně na trhu práce. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

České ekonomice se dařilo i v 1. čtvrtletí, za celé pololetí tak vzrostla o 4,2 %. Výsledek, který udělal radost ekonomům, ovlivnilo více faktorů. „Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy,“ řekla Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. „Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, poprvé po dvou čtvrtletích,“ dodala.

Na růstu se podepsaly hlavně investice a další mimořádné vlivy, jako dotace z fondů EU. Dařilo se zpracovatelskému průmyslu a také stavebnictví.

Lidé začínají preferovat zaměstnanecký poměr

Stav ekonomiky se pozitivně odrazil na trhu práce. Klesla nezaměstnanost a zvýšil se počet volných pracovních míst. Nárůst zaměstnanosti se prolínal celou ekonomikou, meziročně méně osob pracovalo ve 2. čtvrtletí jen v peněžnictví a pojišťovnictví, v průmyslových odvětvích a ve stavebnictví. „Navíc platí, že zatímco zaměstnanců přibývá, počty sebezaměstnaných se snižují. Příčina může být v přesunu části pracujících ze švarcsystému zpět mezi klasické zaměstnance, ale i ve snaze sebezaměstnaných přejít do jistějších zaměstnaneckých poměrů,“ uvádí Lukáš Kučera, analytik ČSÚ.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi