Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Flintu na lupiče i migranty. Poslanec volá po tvrdé obraně domova. Marně?

Autor: Václav Lang - 
3. prosince 2015
05:40

V době, kdy se lidé v souvislosti s uprchlickou krizí strachují o vlastní bezpečí, vyrukoval poslanec Úsvitu David Kádner se svým evergreenem v podobě zákona „můj dům, můj hrad“. Změnu trestního zákoníku, která by dovolovala lidem téměř bezbřeze bránit svůj majetek a bydliště, předloží zkraje prosince už poněkolikáté, i když ho nedávno odmítla vláda i sněmovna.

„Je třeba dát lidem najevo, že když se k nim někdo vloupe a já vezmu vázu a praštím ho, tak že zákon bude stát na mé straně,“ popsal svůj záměr pro Blesk.cz Kádner, který prý na takové změně trestního zákoníku pracuje už čtyři roky a předložil ji víc než jednou.

I to svým způsobem může napovědět, že jeho předloha nemá příliš šancí na úspěch. Sotva před tři čtvrtě rokem ji totiž poslanci rozcupovali a odmítli už v prvním čtení, což se stává zřídka.

Kádner poprvé předložil novelu v roce 2013, těsně před rozpadem sněmovny, kvůli kterému už ani na projednání nedošlo. Nová vláda se k němu dostala až rok nato a návrh odmítla. Letos v dubnu pak návrh definitivně smetli poslanci, když pro zamítnutí hlasovalo 98 poslanců z přítomných 133. Argumentovali zejména tím, že stávající podoba funguje a nový princip by bylo možné zneužít.

Mihola: Takhle se poslanecké návrhy nepředkládají

Přestože Kádner tvrdí, že ve stávajícím návrhu, který chce poslat do systému za týden, vypořádal spolu s vládními legislativci některé záležitosti, které loni kabinetu vadily, nedá se předpokládat, že koalice změní názor. Ostatně u návrhů hnutí Úsvit, které se často opírají o lidovou líbivost, to bývá vládní stanovisko téměř vždy zamítavé.

„Vzhledem k úrovni materiálů předkládaných Úsvitem bych byl v této věci, která je zneužitelná, opatrný. Podpořil bych odbornou diskusi na toto téma. Kolegové z Úsvitu si nedali ani práci žádat o podporu návrhu. Takhle se vážně míněné poslanecké návrhy nepředkládají. Bez podpory napříč kluby si závazné změny v těchto otázkách neumím představit,“ zpražil předkladatele v reakci pro Blesk.cz předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Podle Kádnera jde hlavně o to dát soudům jasné vodítko pro řešení případů, v nichž dojde na střet mezi lupičem a obyvatelem nemovitosti. „Jde o to jasně říct těm, kteří se vloupají za zavřené dveře, že tam jdou s tím, oni jediní jsou připravení, tzn. cokoliv se bude dít za dveřmi, by mělo ochránit daného vlastníka.“

Návrh zákona, který má Blesk.cz k dispozici, operuje s termínem „nutná obrana“, který je definován jako čin obránce vůči násilníkovi tehdy, může-li jeho jednání „vyvolat obavu z ohrožení života či zdraví obránce, jiného člověka, majetku nebo z páchání zvlášť závažného zločinu“. Stoupenci zákona si stěžují, že podle stávajících předpisů musí obránce obydlí de facto počkat, než ho útočník napadne.

Video se připravuje ...
Další videa