Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žito prý pomáhal Hanče a Tonče a školil piloty. Obrana: Landa přijel jen zpívat

Autor: David Turek, Václav Lang - 
30. listopadu 2015
15:21

Žito byl projekt, který měl zakrýt, že Daniel Landa ve skutečnosti spolupracuje s afghánskou komunitou v boji proti islámskému teroru. Zpěvák na nevšední tiskové konferenci prohlásil, že se několik let záměrně choval jako blázen, aby mohl nerušeně pokračovat v tomto projektu ve spolupráci s armádou a Afghánci. Jeho výsledkem bylo prý i osvobození dvou českých dívek – Hanky a Tonči.

„Završili jsme první etapu projektu s krycím názvem Žito,“ odtajnil Landa na pondělní tiskové konferenci. Jak dále popsal, jednalo se o „gigantickou kouřovou clonu pro velmi komplikovanou a nebezpečnou operaci ve válečné zóně“.

Podívejte se na video a Landovi, Hanče a Tonče:

Video  Daniel Landa o Hanče a Tonče a své roli při vysvobození obou dívek.  - Blesk - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Daniel Landa se v nedávné minulosti několikrát podíval do Afghánistánu, kde se seznámil s českými vojáky včetně tehdejšího šéfa vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka (později skončil ve funkci kvůli kauze Nagyová, pozn. red.). Obrátila se na něj také afghánská komunita, která ho vyzvala, aby se připojil k boji proti islámskému terorismu.

Žito byla clona utajovaného projektu

„Podotýkám, že se jednalo o celosvětovou síť lidí, kteří byli a nadále jsou ve skutečné válce s islámským extremismem. Z jejich strany toto byla dlouho plánovaná akce, ale to jsem ještě nevěděl. Psal se rok 2009,“ uvedl. Na doporučení Páleníka prý vstoupil do aktivních záloh prestižní 601. skupiny speciálních sil.

„V roce 2012 jsem spustil na Českém slavíkovi velkou, onu předem ohlášenou kouřovou clonu, tedy akci s krycím názvem Žito. Z pódia měly tehdy zaznít dvě důležité informace, za prvé Landa se zbláznil, je nevypočitatelný a nečitelný. Za druhé, pozor, vy v podsvětí, kteří chcete jakkoliv ohrozit na zdraví nebo na životě Karla Janečka (podnikatel a miliardář, pozn. red.),“ popsal Landa.

Daniel Landa na pondělní tiskové konferenci Daniel Landa na pondělní tiskové konferenci | Martin Sekanina - Blesk

„Pod rouškou tohoto cirkusu dále probíhaly složité přípravy největšího utajovaného projektu na horké válečné půdě. K přísnému utajení této mise neuvěřitelně přispěla kódová řeč kouzelníka Žita,“ dodal.

Landa dále na tiskové konferenci zmínil, že se o jeho bezpečnost starala nejvyšší patra afghánských bezpečnostních složek, v roce 2015 pak prý odstartovala ostrá fáze mise, kdy odjel do Afghánistánu a pobýval jen mimo bezpečné vojenské základny. „Neposlušně hlásím, že mise byla dokonale splněna,“ řekl.

K aktivitám, které Landa koordinoval společně s afghánskou komunitou, patřil podle něj nákup vojenské techniky včetně 12 vrtulníků, školení pilotů, záchrana reportéra TV Prima z přestřelky v hotelu. Podíleli se prý i na záchraně unesených dívek Antonie Chrástecké a Hany Humpálové.

Video: Landa ukázal muslimského přítele a novináře vyhazoval ze sálu

Video  Daniel Landa ukázal svého afghánského přítele. „Komu vadí, že je muslim, ať vypadne ze sále,“ řekl novinářům  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Obrana: Příslušníkem byl, ale do akcí nezasáhl

„Je pravda, že Daniel Landa byl příslušníkem aktivních záloh 601. skupiny speciálních sil. Když speciálové působili v Afghánistánu, tak tam jednou letěl vojákům zahrát a zazpívat, ale do jakýchkoli bojových nebo jiných akcí v Afghánistánu se samozřejmě dostávají a pouštějí profesionální vojáci,“ vyjádřil se pro Blesk.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Byl za vojáky, aby je morálně podpořil, byl v aktivních zálohách, ale aktivně do žádných akcí 601. skupiny v Afghánistánu – z povahy toho, že není příslušníkem jednotky profesionálů – prostě zasáhnout ani nemohl,“ dodal.

kathmat ( 15. prosince 2015 19:33 )

On už byl na cestě,ale nestihl to.Pi.čus

kathmat ( 15. prosince 2015 19:30 )

Buď ten debil záměrně lže,nebo má vážný problém a měl by vyhledat lékaře,pokud těm svým slovním zvratkům opravdu věří.On je prostě absolutně vylízaný pako.A ještě ke všemu bere asi dobrej matroš.Hraje si na tvrďáka a přitom ani nebyl na vojně,kripl.Hraje si na vlastenca a dokud byl s tou svou skopčačkou tak doma mluvil německy.Ču.rák.

cukrenka ( 1. prosince 2015 14:48 )

Kdyby to bylo pravda, tak by mlčel. Jako i všichni mafiáni drží pusu.

eseteset ( 1. prosince 2015 14:29 )

 ... aneb co s člověkem udělá, když nezíská ani třetí místo ve slavíkovi ...

zelena.karkulka ( 30. listopadu 2015 21:20 )

 pokročilá schizka,kdyby byl agent,bude dělat úplně normálního,obyčejnýho člověka

Zobrazit celou diskusi