Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidmi typu Konvička pohrdám, říká bývalý člen Úsvitu Adam. Proto hnutí opustil

Poslanec Petr Adam a šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.
Poslanec Petr Adam a šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.  (Autor: Blesk)
Autor: Václav Lang - 
16. září 2015
05:01

Poslanec Petr Adam se v úterý rozešel s hnutím Úsvit. Vadilo mu, že se spojilo s Blokem proti islámu a jeho radikálním šéfem Martinem Konvičkou. V rozhovoru pro Blesk.cz poslanec prohlásil, že měl problém vůbec s Konvičkou sedět v jedné místnosti. Adama už prý oslovily jiné politické subjekty, zatím ale chce zůstat nezařazeným poslancem.

Odešel jste z klubu Úsvitu kvůli panu Konvičkovi, podle vašich slov se vám nelíbila jeho radikální rétorika. Co přesně máte na mysli?

Neodešel jsem jenom z poslaneckého klubu, ale současně i ze strany. Předal jsem k rukám pana předsedy Miroslava Lidinského rezignaci a ano, je to kvůli personální politice. Nelíbí se mi, že s nikým nebylo toto přiblížení komunikováno, a před tím jsem dlouho varoval, respektive upozorňoval jsem na to, že je pro mě nepřekonatelné takovéto přiblížení k panu Konvičkovi. Navíc se k němu přidal ještě Petr Hampl.

Co konkrétně bylo pomyslnou poslední kapkou Konvičkových výroků?

Jde o kompletní prezentaci Bloku proti islámu. Moje přesvědčení je někde jinde. Nedokážu dát rovnítko mezi ubohého člověka, který utíká ze své země a bojí se o život, a teroristu. Já tam takové rovnítko prostě nevidím. Žiji tři kilometry od uprchlického tábora v Zastávce u Brna, vidím to tam, jezdím tam a neviděl jsem hordy mužů, kteří nás přijeli znásilňovat a brát nám naše peníze. Já tam viděl zubožené rodiny, které utíkají před sektářským násilím Islámského státu, proti kterému bojuje tato kultura úplně stejně. Tito extremisté, jako je pan Konvička, mezi tyto lidi a teroristy dávají rovnítko.

Sbližování, o kterém mluvíte, trvalo poměrně dlouhou dobu. Takže jste byl proti už od počátků?

Celou tu dobu jsem proti tomu sbližování protestoval a zcela upřímně jsem řekl do očí panu Konvičkovi na zasedání klubu, že lidmi, jako je on, já hluboce pohrdám a že mi dělá problém s ním sedět byť jen v jediné místnosti.

Co vám na tenhle názor řekli spolustraníci?

Myslím si, že oni moje názory dlouhodobě znají. Vždycky jsem se soustředil na jiná témata, než je imigrace, soustředil jsem se na hospodářství a ekonomiku, nicméně pokud je politika strany zaměřená pouze na to jedno téma a žádná ostatní nezaznívají, pak je i veřejností takto vnímána. A já nechci být v budoucnu a ve svém životě spojován s tímto typem názoru.

Budete se tedy chtít nyní spojit ve Sněmovně s někým jiným, nebo zůstanete nezařazeným poslancem?

V tuto chvíli jsem nezařazený poslanec a myslím si, že na tom nebudu asi nic měnit.

Nekomunikujete ani s dalšími nezařazenými poslanci?

Komunikuji naprosto se všemi, tak jak jsem komunikoval vždycky.

Tak jinak, neozval se vám třeba někdo z nezařazených poslanců, abyste spojili síly?

Ano, ozývají se hlasy nejen z Poslanecké sněmovny, ale i mimo Poslaneckou sněmovnu. Můžu s klidným srdcem říct, že jsem byl zvolen za program přímé demokracie, za program Úsvitu, se kterým jsem vždy souhlasil, a nehodlám odcházet nikam jinam, kde bych tyto myšlenky zradil.

Můžete říct, kdo se vám ozval?

Nebudu to komentovat.

Byl to pan Okamura?

Ne, v žádném případě.

Slyšel jsem od lidí z Úsvitu, že skutečným důvodem vašeho odchodu je, že jste nepřekousl neúspěch při vaší kandidatuře na předsedu strany. Je na tom něco pravdy?

Ne.

eliska963852 ( 16. září 2015 10:19 )

Konvička je docela slizkej, určitě byl v dětsví šikanovaný (stejně jako Pitomio) a holky z něho měly srandu.

marie60 ( 16. září 2015 08:21 )

Jj, asi to tak bude.

marie60 ( 16. září 2015 08:14 )

 Chlapíček může jít k lidovcům a nebo k zeleným, ti jsou víc sluníčkoví.Ti by vzali i vrahy.

xindlceskej ( 16. září 2015 07:14 )

Adam je zakomplexovanej idiot. článek je zde jenom proto, že se vyjádřil kladně o "uprchlících"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa