Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Než skončí dějepisná vložka, domů se nejde. Ano, i to je jednání sněmovny

Autor: val - 
29. září 2015
20:40

Z nenápadného opozičního návrhu v úterý večer vznikla vleklá sněmovní historická vsuvka. Hnutí Úsvit se podařilo protlačit prvním čtením návrh, aby se den sňatku Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského stal významným dnem. Poslanci předtím stačili prodebatovat, zda si podobnou poctu zaslouží i jiné historické postavy.

„Manželé Eliška a Jan měli několik dětí. Myslím, že šest. Nejstarší, Jitka, se stala manželkou krále Jana II. a jejich syn Karel V. se stal francouzským králem,“ obhajoval poslanec Augustin Karel Andrle Sylor (Úsvit) svůj návrh na vznik nového významného dne argumentem, že „Jan a Eliška vyprodukovali veliké postavy evropských dějin“.

Místo rychlého odhlasování miniaturního návrhu se ve sněmovně navečer spustila argumentační pře o tom, zda významný den ustavit. Poslanci si dokonce odhlasovali, že nepůjdou domů, dokud novelu neprojednají.

Ocení možná i Karla IV.

Do debaty se zapojil například Petr Bendl (ODS), který prohlásil, že by poslanci měli využít tohoto zákona, aby k němu v druhém čtení přidali také další významný den – den narození Karla IV., od kterého příští rok uplyne 700 let.

Nina Nováková (TOP 09) pak procházela jeden za druhým všechny významné dny a státní svátky a pozastavovala se nad tím, zda si takový status zaslouží, či nikoli. Podle ní je potřeba, abychom si právě v dnešní době „definovali, co to je, na čem se domníváme, že naše kultura stojí“.

Poslanec Ladislav Okleštěk (ANO) navrhl zamítnutí v prvním čtení. Ovšem neuspěl, získal podporu jen 49 poslanců proti 60. Návrh tak putuje do výborů.

eda22 ( 29. září 2015 22:49 )

Nikoliv státním svátkem, ale významným dnem. Ale to je pro Blesk jako internet a fernet, co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa