Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o hazard: Zkrocení byznysu s neštěstím, nebo zlobbovaný zákon?

Novely regulující hazard teď řeší poslanci.
Novely regulující hazard teď řeší poslanci.  (Autor: archiv blesku)
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. října 2015
06:08

Největší boj o podobu hazardu v Česku se neodehrává v parlamentu, ale v zákulisí. Podle Transparency International je novela regulující hazard výrazně ovlivněna lobbisty, sdružení podnikatelů se brání tím, že je to výsledek analýzy Babišova ministerstva financí.

„Nový zákon může narazit v Bruselu,“ tvrdí předseda představenstva spolku Spelos Petr Vrzáň. Spelos sdružuje podnikatele v hazardu. Navíc prý hrozí další žaloby na stát po vzoru senátora Ivo Valenty. Ten se soudí kvůli rušení licencí na videoterminály.

Podle šéfa Trasparency International v Česku Davida Ondráčky ale na zákon zapůsobili významně hazardní lobbisté a z normy tak vypadla řada důležitých věcí, například některá ochranná opatření pro gamblery. Je to byznys, který pracuje s lidskými vášněmi, slabostmi a často i neštěstím. Z návrhu, než šel do vlády, začaly vypadávat některá ustanovení. To já vidím jako zásah, kde ta lobby, která pracuje na všech úrovních, se snaží ty věci z toho dostat,“ tvrdí Ondráčka.

Podnikatelé s tím ale nesouhlasí. „Žádný lobbing nemůže za to, že ministerstvo financí v tom legislativním procesu vkomponuje, nebo naopak z toho zákona odejme. To je výsledek analýzy ministerstva,“ říká Vrzáň.

Konec pro třetinu podniků

Pokud zákon projde ve své přísnější formě, bude to podle Vrzáně znamenat konec pro třetinu menších podniků a také nárůst počtu černých heren a ilegálního hazardu. Podle Ondráčky je to jen strašák.

Co bude pro herny znamenat možné nucené zavření přes noc? Jak se podnikatelé tváří na nařízení gamblerských přestávek? Je hazard skutečně neetickým podnikáním? A měl by být nový zákon ještě tvrdší? Odpovědi na tyto otázky zazněly ve Studiu Blesk:

Video Studio Blesk – Brussel a Lobby - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


tadeas123456 ( 27. října 2015 08:25 )

Dobrý den, a co třeba kasina online? Tech se to bude tykat jak? když jsem ze zvedavosti navštívil www.casino.cz, tak jsem neviděl rozdíl, jesti někdo sedí v herně nebo doma, cituji: „Je to byznys, který pracuje s lidskými vášněmi, slabostmi a často i neštěstím." - byznys vyšších nic víc.

meverickx ( 25. října 2015 08:33 )

Okrádání lidí pod rouškou zákona.,, Jen at se co nejvíc heren zavře .,,. pořád jich budeme mít nejvíc na hlavu v Evropě ,.., At podnikatelé podnikatelé s tohoto oboru si raději otevřou podnik ,kde budou něco vytvářet a ne jen že zapnu zástrčku do elektriky a čekám na zoufalce ,, Vidím takových restaurací spoustu ,,rádoby podnikatel si otevře hospodu a nasází tam automaty .,,. Pak se diví ,že mu tam chodí málo lidí --- Někteří z nich snad i tuší ,,že je navštěvují jen gambleři kteří se nedokáží zbavit závislosti.,,. Jim to vyhovuje .,., je lepší vydělat na člověku za hodinu tisíc korun ,,než mu neustále nosit pivo ,z kterého je zisk daleko menší ,.., A už vůbec přece nechtějí přemýšlet jak služby zlepšit aby mi chodilo víc lidí .,,. Vid Jirko Urbánku -- Bývalá Restaurace Družba ,,Krnov -- Ted se to snad jmenuje pivnice Déčko .,., No dokázal aspon změnit název -- aspon něco

dzery ( 25. října 2015 08:27 )

Utři se!!

johr ( 25. října 2015 08:12 )

Redaktoři v praci se nechlasta!Opravte nadpis a nechejte lidi diskutovat pod přispěvky o migračni krizi,cikanech apod.Demokracii pro všechny!

Zobrazit celou diskusi