Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

O hazardu bez Babiše: Šéf ANO odjel místo jednání na dovolenou, opozice nechápe

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. října 2015
17:48

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si užívá s dětmi dovolenou v Dubaji. A to i přesto, že na zítra jeho hnutí svolalo mimořádné jednání sněmovny kvůli novele loterijního zákona. Zájmy vlády tak bude hájit ministr dopravy Dan Ťok (ANO), pověřili ho tím ostatní ministři. Babiš se brání tím, že má za sebe zástup a jeho dovolenou posvětil premiér. Opozice nechápavě kroutí hlavou a zřejmě spřádá taktiku.

Místo Andreje Babiše bude zítra ve sněmovně hájit velmi diskutované změny v regulaci hazardu ministr dopravy Dan Ťok. Koalice přitom chce projednávání zákonů ve sněmovně uspíšit, prý trvají příliš dlouho. Není ale jasné, zda absence ministra financí, který novelu navrhuje, nebude fungovat spíše opačně a opozice ji nevyužije minimálně k dlouhé debatě.

Je to výsměch voličům a ukazuje to, jak ‚vážně' chce pan ministr proti hazardu bojovat – z Dubaje. Ale to vlastně ještě jde. Taky mohl jet do Las Vegas,“ poznamenal na adresu ministra financí předseda ODS Petr Fiala.

„Chválím pana ministra za to, že je pro něj rodina hlavní prioritou. Leč jako nešťastné a neohleduplné ke 199 kolegům to hodnotím v situaci, kdy se jedná o mimořádnou schůzi, kterou koalice na tento termín sama svolala,“ prohlásil k situaci místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Příště by se měli koaliční hoši na termínu lépe domluvit. Jejich domluva je už delší čas zoufalá. Oni nás jako opozici ani nepotřebují, vyrábí si problémy sami,“ dodal.

Ministr financí se ale brání. Dovolenou mu prý schválil premiér a byla to opozice, kdo jednání naposledy zablokoval. Poukazuje tak na několikahodinový proslov Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého z návštěvnické galerie sledoval i hazardní magnát, senátor Ivo Valenta.

Pan Kalousek si vždycky vybere skvělou chvíli, aby mi rušil dovolenou,“ zlobil se po telefonu z Dubaje Babiš. „Pan Volný se snažil předložit ten zákon, pan Kalousek zlobovaný hazardem pod dozorem pana Valentů tam s Laudátem (poslanec František Laudát z TOP 09 – pozn. redakce) četli asi deset hodin, obstruovali,“ připomněl poslední pokus o schválení nové podoby loterijního zákona ministr financí.

„Úřad vlády bohužel ten návrh podal pozdě,“ přiznává chybu na straně koalice Babiš s tím, že zákon ale vláda předělávala právě proto, aby vyhověla místopředsedovi TOP 09. „Já jsem dostal souhlas od pana premiéra, že mě zastoupí jiný ministr. Nepochybuji o tom, že pan Kalousek to využije k tomu, aby zase dělal problémy. Já mám dlouho plánovanou dovolenou, děti mají prázdniny a tohle divadlo už jsme jednou zažili,“ dodal závěrem ministr financí.

Babiš lyžující nebo slavící dceřiny narozeniny

Už dvakrát měl šéf hnutí ANO peripetie kvůli dopředu naplánované dovolené. Poprvé začátkem dubna, kdy odjel do Alp, na což bryskně upozornil sněmovnu právě Miroslav Kalousek. „Já jsem se marně pídil po důvodu, čím může být zaneprázdněn první místopředseda vlády, když zasedá Poslanecká sněmovna. Přemítal jsem o nějakých závažných mezinárodně-politických jednáních. Ne. On si jel zalyžovat,“ podivoval se tehdy Kalousek.

„On i celé jeho hnutí říkali, že jdou do sněmovny makat, a ne lyžovat. Je to pro nás do té míry šokující informace, že se o tom potřebujeme poradit. Například jestli si příští týden nepůjdeme zabruslit,“ rýpal Kalousek. Kvůli ministrově nepřítomnosti sněmovna odložila několik zákonů.

Podruhé se v polovině července údajně na poslední chvíli omluvil Babiš z televizní debaty, kde měl být Kalousek jeho sokem. Důvodem byla oslava patnáctin jeho dcery Vivien, která se konala ve Francii. Na možné otázky v debatě pak Babiš odpověděl v předtočeném videu. Česká televize na protest jeho křeslo v debatě neobsadila.

„Chtěl bych vás tímto požádat, abyste mi nehrozili prázdnou židlí a nebrali mé odmítavé stanovisko jakkoliv negativně,“ napsal ČT Babiš. Jak ministr, tak moderátor debaty se poté shodli na jediném – že „s tím se ještě nesetkali“.

hejhej ( 27. října 2015 13:18 )

Hlavně, že je přítomný Kalousek, aby mohl žvanit nesmysly

osinek ( 27. října 2015 12:59 )

Kalousek alespoň mluví srozumitelně. Co řekne má hlavu a patu Ovšem ty Burešovy nesrozumitelné bláboly v "česko-slovenštině", to jsou neskutečné "perly"

osinek ( 27. října 2015 12:55 )

Co kdyby Babiš vysvětlil jak to bylo se zničením úrody farmáře Rady zvláštním komandem z Babišova Agrofertu? Babišovi lidi zničili (spálili) úrodu z polí farmáře Rady s použitím nejagresivnějších pesticidů ..Škoda je v miionech korun!! Holt farmář Rada něl smůlu!! Znelíbil se velikému guru z Hnutí ANO A.Babišovi!

osinek ( 27. října 2015 12:47 )

Vzpomínáte jak  Babiš (krycí estebác. jméno Bureš) blábolil v předvolební kampani jak on a ti jeho poskoci z Hnutí ANO makají zatímco jiní politici se pouze flákají? A místo toho, aby Bureš obhajoval svůj klíčový zákon o hazardu v Poslanecké Sněmovně, tak nyní maká jako šroub na pláži v arabských emirátech. Holt "pracant" Bureš se znovu předvedl. Bureš je extratřída!!!

marmat ( 27. října 2015 11:42 )

opravička :OPAČNĚ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa