Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovčáček má znovu pech. Hitler gentleman v článku není, uvedli akademici

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2015
20:19

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dál tepe Ferdinanda Peroutku, který měl označit nacistického vůdce Adolfa Hitlera za gentlemana. Jenže Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR zveřejnil nyní Peroutkův text, který snad měl podle Miloše Zemana před cenzurními zásahy obsahovat větu „Hitler je gentleman“. Věta v článku skutečně není. Ovčáček vzkázal, že hledá dál.

Od chvíle, kdy prezident Zeman přisoudil Peroutkovi výrok o Hitlerovi gentlemanovi, uplynul už skoro rok. Stalo se to v lednu na fóru k holocaustu a celá kauza Peroutka připomíná čím dál tím více hodně nepovedený fór.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že se věta „Hitler je gentleman“ mohla objevit v textu, o jehož cenzuře se Peroutka zmínil v březnu 1938. Ovčáček to na pravidelné tiskovce Hradu označil za „velmi významnou stopu v pátrání“. A citoval tento článek: „Cenzura znemožnila mi posledně, abych upozornil na pozoruhodné politické schopnosti německého kancléře a abych varoval před jeho podceňováním.“

Jenže Ovčáčkův „objev“ se příliš nevydařil. Někdo by si totiž Peroutkova slova mohl vyložil za varování před Hitlerem. Ovčáček nikoli. „Synonymum ke slovu ‚pozoruhodný‘ je například význačný, pamětihodný nebo zajímavý,“ míní Zemanův mluvčí.

Jenže podle akademiků cenzura z textu naopak odstranila kritiku říšského kancléře Hitlera. „Ve shodě s jinými tehdejšími cenzurními zásahy v novinách či politických týdenících byly na podnět cenzury 'zabíleny' zmínky nepřímo kritizující československého ministra zahraničí a kriticky vyznívající pasáže o Adolfu Hitlerovi,“ uvedl Ústav pro českou literaturu.

Peroutka v cenzurované pasáži skutečně varuje před Hitlerovým politickým nadáním. „I když Hitlerovo nadání jest pro nás zlověstné, varujme se toho, abychom jej neuznali. Dívejme se na věci tak, jak jsou: máme odpůrce, v jehož charakteru je několik zřejmých rysů politické geniality. Ani toho se ovšem nelekejme: žádnému ani částečnému géniovi se nepodařilo vyvrátit svět z jeho přirozené základny, kterou je v našem případě touha národů po svobodě a po důstojnosti,“ napsal novinář.

Ovčáček ve středu před zveřejněním textu uvedl, že prvorepubliková cenzura by neškrtala v článku, který by byl vůči německému kancléři Hitlerovi kritický. To akademici zpochybnili s odkazem na podobu textu před cenzurou a svou letos vydanou monografii „V obecném zájmu. Cenzura a sociální regulace literatury v moderní české kultuře, 1749-2014“. 

„Hledání pokračuje,“ vzkázal Ovčáček v reakci na zveřejnění necenzurovaného textu, ve kterém se opět gentleman Hitler neobjevil. Pokračuje i tak celá show. A podivná kampaň Hradu s Peroutkovým jménem v názvu. Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se Ovčáčkovi stále nepodařilo dohledat. Nic platná nebyla ani odměna 100 tisíc korun, kterou vypsal prezident Zeman. Kvůli jeho výrokům zažalovala přitom Peroutkova vnučka Terezie Kaslová letos v dubnu stát.

ma30 ( 11. října 2015 14:26 )

Ani mně příliš neudivuje, že do diskuze k tématu Zeman a Ovčáček okolo článku o Hitlerovi, se zde pod rouškou anonymity zasvěceně vyjadřují "skuteční odborníci" s mozkovou úrovní, kterou lze také nazvat mdlý rozum! Největší radostí těchto rozumbradů je kopnout si do prezidenta.

dzery ( 8. října 2015 10:43 )

jikar ( 8. října 2015 08:48 )

Zdá se, že Zeman text pochopit nechce a Ovčáček ani nemůže...

tgbg ( 8. října 2015 08:13 )

Opilý hradní darmošlap ani jeho hloupý poskok nic nenajdou. Jedině, že by přišlo něco od KGB a ruských soudruhů. Tedy něco jiného než tanky a děla.

vi3ol ( 8. října 2015 06:22 )

Vůdče náš,je.. Na nebesích u dolních.. jsi naše jediná cesta, jak provést tuhle krajinu sychravou podzimí ..pak chcipneš a o zbytek se postará V.K. laus..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa