Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Využíváte strachu z uprchlíků, vzkázal Kiska po dvou dnech se Zemanem

Autor: Vera Renovica, val - 
9. října 2015
13:17

Prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska vyjádřili na summitu zemí V4 v Maďarsku značně protichůdné názory na uprchlickou krizi. Zatímco Zeman se do migrantů opřel kvůli porušování zákonů, Kiska si rýpnul, když vyzval k solidaritě a řekl, že prezidenti by měli situaci klidnit.

„Chápeme obtížnou situaci jak Maďarska, tak Chorvatska, a věřím, že přijmeme daleko rozhodnější opatření, než tomu bylo v minulosti, protože řečeno co nejzdvořilejším tónem, EU zatím prokázala nulovou schopnost zabezpečit své vnější hranice,“ rýpnul si Zeman.

Dodal, že struktura uprchlíků je k diskusi, neboť nikdo nezměřil, kolik jich je ekonomických, kolik prchá před válkou a kolik je „džihádistů“, kteří se nikdy nebudou legitimně registrovat.

„Bohužel jsou porušovány schengenské i dublinské dohody, protože povinností uprchlíka je v první bezpečné zemi, což nemusí být členská země EU, požádat o azyl. Takže lze říci, že všichni uprchlíci z tohoto hlediska porušují zákon,“ podotkl.

Kiska: Prezidenti mají situaci uklidňovat

Naopak prezident Slovenska Andrej Kiska zdůraznil, že je úlohou prezidentů situaci klidnit. „Naši lidé se bojí neznámého a naneštěstí kvůli politickým bojům rétorika některých politiků využívá tuto atmosféru strachu a já pokládám za naši úlohu uklidňovat situaci a ukazovat, že jsme zůstali lidmi,“ prohlásil.

„Je nesmírně důležité, abychom ukázali solidaritu, abychom zase nerozlomili EU na východ a západ. Bohužel pohled lidí ve staré Evropě je takový, že se na EU díváme jako na bankomat. Že když jsme potřebovali pomoc, tak jsme o ni žádali, a když naši partneři potřebují pomoc, často jen formou gesta, tak to nejsme ochotni udělat,“ dodal.

Jakkoli byly ale projevy obou hlav států v ostrém protikladu, podle reportérky Blesku, která je na místě, spolu politici strávili na deset hodin společného času a v zákulisí i při neformálních jednáních nejevili známky nevraživosti, naopak diskutovali „s americkými úsměvy“.

Video se připravuje ...
Další videa