Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanovy k*ndy ustál, syna Andreje ne. Šéf Českého rozhlasu skončil

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2015
14:02

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan rezignoval k 3. listopadu. Rada se ve středu měla zabývat tím, zda porušil zákon zaměstnáváním syna. Duhan, který má mimochodem pět dětí s pěti různými ženami, se rozhodl skončit sám. Zdůvodnil to přetrvávajícími zdravotními komplikacemi.

Duhanovu rezignaci oznámil na zasedání Rady ČRo její předseda Michal Stehlík. Rada rezignaci vzala na vědomí a Duhana vyzvala, aby se nadále zdržel ekonomických a programových rozhodnutí. Rada na středečním mimořádném zasedání měla jednat o možném porušení zákona Duhanem kvůli zaměstnávání jeho syna Andreje v rozhlasu.

Duhan, který byl v čele rozhlasu od července 2011, se zasedání rady nezúčastnil. „Přetrvávající zdravotní komplikace z poslední doby mi nedovolují ve funkci generálního ředitele nadále pokračovat, a proto se funkce generálního ředitele Českého rozhlasu vzdávám ke dni 3. listopadu 2015,“ citoval Stehlík z rezignačního dopisu.

Pět dětí s pěti ženami

Duhan již v úterý před plánovaným zasedáním rady a spekulacemi o jeho možném odvolání vydal tiskové prohlášení, ve kterém uvedl, že žádný zákon neporušil. Jsem přesvědčený o tom, že jsem jako generální ředitel Českého rozhlasu žádný zákon neporušil a důvodem k mému odvolání nemůže být údajný střet zájmů, a tedy i porušení zákona o ČRo,“ uvedl.

Podle šéfa rozhlasu, který se odvolával na stanovisko renomovaných právníků, se pravidlo o osobě blízké, o němž se v této souvislosti hovořilo, vztahuje pouze na členy rady, nikoliv na generálního ředitele. Rada Duhanovu rezignaci vzala na vědomí a požádala ho, aby do doby konečné rezignace nečinil žádná ekonomická nebo programová rozhodnutí. O možném Duhanově porušení zákona rada nejednala, bude se mu pravděpodobně věnovat na dalším jednání 21. října.

Kromě pestrého životopisu má přitom Peter Duhan i pestré rodinné zázemí. Pětkrát vstoupil do svazku manželského, s pěti ženami má pět dětí.

Za Zemanovu kun*u mu strhli prémie

Duhan je rodákem z Bratislavy, vystudoval scenáristiku na tamní Vysoké škole múzických umění. Již začátkem 70. let působil v bratislavském studiu Československého rozhlasu, v letech 1971 až 1989 pracoval v Československé televizi (mj. jako dramaturg zábavných pořadů). Od října 1991 až do rozpadu federace byl ústředním ředitelem Československého rozhlasu, v Českém rozhlase působil od roku 2002 do 2006 jako redaktor a moderátor ČRo 6 a poté se přes post ředitele této stanice a programového ředitele vypracoval až na post generálního.

Český rozhlas Peter Duhan fakticky začal vést od konce října 2009, kdy byl jeho předchůdce Richard Medek náhle hospitalizován. Letos v březnu rozhlasová rada výrazně snížila Duhanovi odměnu za druhé pololetí roku 2014 z maximálně možných 480 000 korun na 288 000 Kč. Důvodem bylo to, že rozhlas dosáhl nižšího než požadovaného podílu na poslechu, ale i události spojené s loňskými Hovory z Lán, v nichž prezident Miloš Zeman mluvil sprostě. Aféra „Kun*a“ podle radních porušila Kodex ČRo.

Generální ředitelé Českého rozhlasu

Jiří Mejstřík (1992 až 1993) – rezignoval v březnu 1993 zhruba po roce ve funkci, odchod z funkce zdůvodnil zdravotními potížemi a kritizovanou skutečností, že byl jmenován bez konkurzu

Vlastimil Ježek (1993 až 1999) – v čele rozhlasu skončil po uplynutí funkčního období, ačkoli mu Rada ČRo nabízela pokračování na dalších šest let. Odchod zdůvodnil mj. tím, že vnímal odpor některých lidí právě k tomu, že by mu měl být mandát prodloužen bez výběrového řízení.

Václav Kasík (1999 až 2009) – ač zvolen na druhé období, radní ho nakonec odvolali. Ke konci svého působení v rozhlase měl Kasík s radou spory, kritizován byl například kvůli údajně předražené rekonstrukci budovy v pražské Vinohradské ulici, s radními se přel i kvůli analogovému vysílání stanice Radio Wave, které nakonec zastavil.

Richard Medek (2009 až 2010) – nahradil dočasně a poté trvale Kasíka, byl však hospitalizován a v únoru 2010 na funkci rezignoval.

Peter Duhan (2011 až 2015) – rozhlas vedl od Medkovy hospitalizace, ve středu oznámil rezignaci ke 3. listopadu krátce předtím, než se Rada ČRo měla zabývat tím, zda porušil zákon, když rozhlas zaměstnával jeho syna.

tgbb. ( 7. října 2015 18:32 )

Český rozhlas je jen mediální parazit.

agfor ( 7. října 2015 16:56 )

 A nebylo by lepší zrušit celou instituci Českého rozhlasu ? Stejně ho nikdo neposlouchá.

Zobrazit celou diskusi