Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Skandál kvůli 2. světové: Za válku může Polsko, tvrdí ruský diplomat

Autor: ČTK - 
26. září 2015
17:25

Ostrou diplomatickou roztržku mezi Varšavou a Moskvou vyvolal ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev výroky o tom, že Polsko spoluzavinilo 2. světovou válku. Právě Hitlerem napadené Polsko totiž podle něj zabránilo vytvoření koalice proti nacistickému Německu. Poláci jsou v šoku. Rusko obviňují ze stalinistických metod manipulace historií.

Ruský velvyslanec Andrejev v rozhovoru s polskou televizí TVN24 v pátek večer obvinil Polsko, že "zabránilo vytvoření koalice proti nacistickému Německu". "Polsko rovněž bylo spoluodpovědné za katastrofu ze září 1939," dodal ambasador a ospravedlňoval sovětskou invazi ze 17. září 1939 nutností garantovat bezpečnost Sovětského svazu.

Andrejev rovněž řekl, že polsko-ruské vztahy jsou nyní na nejhorší úrovni za posledních 70 let, protože Polsko se prý rozhodlo zmrazit politické a kulturní styky mezi oběma zeměmi. "Výroky pronesené nejvyšším zástupcem ruského státu v Polsku zpochybňují historickou pravdu a opakují nejlživější interpretace událostí ze stalinské a komunistické epochy," prohlásilo v sobotu polské ministerstvo zahraničí.

Polsko je na otázky kolem druhé světové zvláště citlivé i proto, že právě na jeho území se nacházel například koncentrační tábor Osvětim, důkaz nacistického zvěrstva.

Druhá světová válka přitom začala poté, co nacistické Německo a Sovětský svaz uzavřely v roce 1939 pakt Molotov-Ribbentrop, jenž obsahoval tajný dodatek o rozdělení Polska oběma zeměmi. Německo nejdřív napadlo Polsko ze západu, čímž započalo 2. světovou válku. Šlo o tzv. blitzkrieg, bleskovou válku. Invaze nacistů nabrala zběsilého tempa.

Sovětský vpád na polské území se uskutečnil o 16 dní později. Andrejev ale prohlásil, že nešlo o agresi. Na jeho výroky ostře reagovala také polská premiérka Ewa Kopaczová. I malé děti podle ní vědí, že ministři zahraničí Joachim von Ribbentrop a Vjačeslav Michajlovič Molotov nebyli Poláci.

"Ruský velvyslanec bude v pondělí předvolán na ministerstvo zahraničí, aby mu zástupce ministerstva zahraničí tuto záležitost vysvětlil," oznámil polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna. Nejnovější spor se rozhořel už v pátek, kdy neznámí pachatelé poničili téměř 60 náhrobních kamenů na hřbitově sovětských vojáků padlých za druhé světové války v obci Milejczyce na východě Polska. Ruské ministerstvo zahraničí na incident ostře reagovalo a povolalo si kvůli němu polskou velvyslankyni v Moskvě.

pekaaaros ( 26. června 2016 12:12 )

druhou světovou toho způsobilo víc. mimo jiný krach na ny burze, nepokoje ve španělsku a itálii, invaze japončíků do číny a v neposlendí řadě i krásný ústupky drzýmu hitlerovi od západní evropy. mimochodem, trochu mně ta situace připomíná dnešek. pane hitlerku samozřejmě, tady máte zpátky Sársko, pane Hitlerku samozřejmě, anschluss si provedte, ano československo je vaše, ale pak už nic nechtějte... pani japončíci jsme s vámi nespokojeni, že jste udělali invazi do Činy. A Japončíci na to? Hahahaha. a společnost národů? Ugh,, oni se nám japončíci smějou, tak to nás setřeli. na to nemáme argument." the end. kdo chce chránit mír za každou cenu, ten otvírá zadní vrátka nejhorším válkám v dějinách. to si uvědomte. ale to vy ne. vy raději budete dál šířit mír a lásku a přitom tady otvírat zadní bránu jak ***.

ruudazvostravy ( 27. září 2015 23:20 )

Na ja,vono to paňstvo naróda Polskiégo taki vokupovalo jeden čas i Čécholand přy dobrí pamjeti.

gabreta ( 27. září 2015 22:34 )

Dobrej argument. Máš ještě nějaký majstrštyk??

radoch02 ( 27. září 2015 13:47 )

Tady jde aspoň vidět za jakými hlupáky jezdí ten náš blbec Zeman!

dietr ( 27. září 2015 12:10 )

z hlediska historie je to zajímavé prohlášení, v té době negramotní poláci se chovali opravdu nějak divně, vyhlášení války přijali sportovně a proti německým tankům a letectvu vyrazili na koních ozbrojení šavlemi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa