Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Jidášské“ Polsko rozvracejí kvóty. Prezident se navezl do hlasující ministryně

Autor: ČTK, zst - 
24. září 2015
20:30

Dohoda visegrádské čtyřky vzala v úterý během hlasování ministrů vnitra o kvótách za své. Česko, Slovensko a Maďarsko „zradila“ největší ze zemí – Polsko. Jenže teď se ukazuje, že země není uvnitř ani zdaleka tak jednotná, jak se zdálo. Do ministryně vnitra Teresy Piotrowské se trefuje nový polský prezident Andrzej Duda. Kvóty se mu nelíbí.

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda dnes dal najevo výhrady k plánu rozdělit migranty mezi země Evropské unie na základě povinných kvót. Podle svého mluvčího Krzysztofa Szczerského to řekl při setkání s ministryní vnitra Teresou Piotrowskou, která na rozdíl od ostatních tří členů visegrádské skupiny (Česka, Maďarska a Slovenska) a také Rumunska v úterý v Bruselu hlasovala pro jejich přijetí.

Szczerski, který je Dudovým poradcem pro mezinárodní otázky, po schůzce prezidenta s ministryní sdělil, že Duda jasně řekl, že rozhodnutí „hodnotí negativně“, zejména pokud jde o souhlas Polska s přijetím uprchlíků. „Výhrady nebyly zcela odstraněny,“ poznamenal.

Piotrowská po setkání s prezidentem opět hájila odklon své vlády od předcházející shody se zeměmi visegrádské čtyřky ohledně odmítání povinných kvót. Poukazovala přitom na to, že v odhlasovaném dokumentu ministrů vnitra byly vzaty v úvahu všechny body předložené Polskem.

Opoziční kandidátka na premiérku pro říjnové parlamentní volby Beata Szydlová, která řídila Dudovu volební kampaň, označila polský souhlas s povinnými kvótami za skandální.