Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Izraelský veterán zasedl za knipl v Čáslavi. Wintonovo dítě tu skončilo kariéru

Autor: sou - 
28. října 2015
15:45

Hugo Marom ukončil svou kariéru nad územím, kde začínal. Sedmaosmdesátiletý izraelský veterán s českými kořeny zasedl do kokpitu letounu L-159 jako druhý pilot. Povolení mu dal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Muž za druhé světové války odjel do Anglie jako jedno z Wintonových dětí.

„Hugo Marom, který je v těchto dnech na návštěvě v České republice, požádal o možnost provést svůj poslední let nad územím, kde se narodil a kde jako vojenský pilot začínal. Jsem rád, že jsem mu jeho sen mohl splnit,“ uvedl ministr Stropnický.

„Málokdy v životě jsem měl takovou radost jako po příjezdu do Čáslavi. Začínal jsem v roce 1948 v Olomouci a mám takový dojem, že dneškem končím svou leteckou kariéru,“ prohlásil Hugo Marom. „Je pro nás poctou, že jsme panu Maromovi mohli umožnit leteckou kariéru zakončit právě v zemi, ve které ji začínal,“ doplnil velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik, který hosta doprovázel.

Návštěva v Čáslavi přinesla i jedno překvapení. Ukázalo se, že pamětní medaili reprezentující historické vazby ČR a Izraele, kterou základně věnovala izraelská delegace v roce 2010, navrhl a vytvořil právě Marom.

Ze zachráněného dítěte izraelským stíhačem

Hugo Marom, původním jménem Hugo Maisel, se narodil 9. října 1928 v Brně. V roce 1938 odcestoval do Anglie jako jedno z Wintonových dětí. Stal se tam kadetem vojenské letecké jednotky československé exilové vlády. Po konci války se do Československa vrátil a v Olomouci odmaturoval.

Po studiích se tam přihlásil na výcvik izraelského letectva. V roce 1949 odešel do své nové vlasti, kde se jako stíhací pilot účastnil izraelsko-arabské války. V roce 1964 odešel do civilu a založil firmu na stavbu a projektování letišť.

sairait ( 28. října 2015 18:08 )

škoda že ta upocená ku.rva tvoje vlastní máma s tebou nebacila o schody hned v tu chvíli když jsi jí vylez z pr.dele, ty zm.rdanej ostravskej trotle s vychozenou jednotřídkou

ruudazvostravy ( 28. října 2015 17:51 )

 Týdle Jůde,to je zhouba lyctva.Jak to stojý napsaný na zdi f jednom KZ lágru - Jeden Žyt,tvoja smrť.

Zobrazit celou diskusi