Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Skandál v Osvětimi: Zpocené návštěvníky ženou v koncentráku do sprch! Židé jsou zděšeni

Autor: so - 
1. září 2015
13:04

Osvěžit se chladnou vodou v těchto parných dnech? Ano, samozřejmě! Ale nainstalovat potrubí a sprchovat před vstupem do koncentračního tábora v Osvětimi návštěvníky? To je vzhledem k historickým souvislostem přinejmenším na pováženou!

Stejně jako v České republice panují v posledních týdnech na jihu Polska tropická vedra. V Osvětimi, na místě bývalého tábora smrti, kde nacisté za 2. světové války vyhladili přes milion lidí, hlavně Židů, ukazovaly teploty i 37 stupňů Celsia.

Proto nelze mít za zlé vedení muzea, které operuje na místě bývalého koncentráku, že ve snaze ulevit návštěvníkům od nesnesitelných veder nainstalovalo před vstupem do tábora s neblahým nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) potrubí s vodou, ze kterého stříkala na příchozí ochlazující mlha.

Skandál na sebe nenechal dlouho čekat. Celá řada židovských návštěvníků Osvětimi byla nápadem znechucena, protože si ho samozřejmě spojila s nástupem svých předků do plynových komor.

A Židé si také rozzlobeně stěžovali. „Jsem v šoku. Připadám si, jako by mě kopli do břicha,“ vyjádřil se jeden z návštěvníků z Izraele Meyer Bolka. „Sotva jsme vylezli z autobusu, museli jsme projít kolem té sprchové trapnosti. Šel jsem na recepci a ptal se, co to má znamenat, a ta žena mi odpověděla, že je to kvůli horku. Je to urážka všech, kteří tady za války zemřeli.“