Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš nebabiš. Stavět na pozemcích Bakaly je jediná možnost, tvrdí Mládek

Ministr Mládek hájil plán na stavbu průmyslové zóny nad Barborou, která má vyrůst i na Bakalových pozemcích
Ministr Mládek hájil plán na stavbu průmyslové zóny nad Barborou, která má vyrůst i na Bakalových pozemcích  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
21. září 2015
15:05

Kolem průmyslové zóny Nad Barborou je pořádně živo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se plán snažil nabourat. Vláda prý nevěděla, že stát má vykupovat pozemky spadající i do impéria miliardáře Zdeňka Bakaly. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) to odmítá, připravil novou zprávu pro vládu a tvrdí, že právě tahle lokalita je jedinou reálnou možností. Bakala nebakala, Babiš nebabiš.

Ministr Mládek (ČSSD) v pondělí oznámil, že pro vládu připravil nový informační materiál, který má vyvrátit pochybnosti o průmyslové zóně Nad Barborou v Karviné. Uvádí, že vybraná zóna pro výstavbu je z dostupných lokalit zkrátka nejvýhodnější.

Šéfa státní kasy Babiše naštvalo, že součástí státem vykoupených pozemků mají být i ty, které vlastní firma spadající do impéria Zdeňka Bakaly.

„Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ čertil se vicepremiér. Vláda však již o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou, která bude stát celkem 1,2 miliardy korun, rozhodla v červenci na výjezdním zasedání v Ostravě.

Babiš však chtěl nechat ve svitu informací o Bakalovi vládní rozhodnutí zrušit. Stát má dát na projekt 750 milionů, 200 milionů má jít přitom na pozemky Bakalovy společnosti. Mládek nyní uvedl, že Babišovy aktivity budování zóny ohrožují. Kdyby nebyla ohrožena, tak normálně fungují ministerstva a začínají projednávat technické detaily, jak investovat těch 750 milionů korun. Místo toho tady ztrácíme čas, řekl Mládek.

Ministr doufá, že nový materiál pro vládu hádky utne. „Pevně doufám, že by měl tento materiál tuto debatu ukončit. Je třeba jasně říct, že není šance vybudovat zónu v blízké budoucnosti někde blízko okresu Karviná, prostě je to jediná možnost,“ tvrdí Mládek.

Zdůvodnil to třeba i rozborem další možné oblasti v Dolní Lutyni. Mládek upozornil, že jde o záplavové území, vyskytují se tam vzácní ptáci a navíc se kraj v minulosti zavázal, že nebude stavět na „zelené louce“, ale pro budování zón bude využívat tzv. brownfieldy. 

Hejtman: Babiš a ANO jen využívají nepopularity Bakaly

Podle Mládka by navíc neměl být konflikt mezi Babišem a Bakalou důvodem k tomu, že bude ohrožován rozvoj vybraného regionu. „Roste tady nezaměstnanost v dobách, kdy všude jinde klesá. Pokud se nebude konat, to znamená kraj ve spolupráci se státem a obcemi, tak ta nezaměstnanost dále poroste a za to to nestojí, dodal Mládek o projektu, který má přinést dva tisíce nových pracovních míst.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) pak v pondělí Andreje Babiše za jeho kritiku plánu zóny Nad Barborou také nešetřil. Diskuse kolem zóny označil za politickou kampaň ministra financí a hnutí ANO, kteří podle něj chtějí využít nepopularity podnikatele Bakaly v regionu.

ivoadler ( 22. září 2015 11:28 )

Ale jó, já bych to bral. Ale Bakalovi bych to zrekvíroval na vrub jeho nesplaceného dluhu.

redbull1live ( 21. září 2015 18:43 )

Co to jsou za kecy?vzdušnou čarou 5 km od Barbory je vytvořena podnikatelská zóna dolu dolu Dukla a nikdo tam nechce ! už rok hledají investora ale je potřeba další za 200 mega ? mimochodem není ani pořádná příjezdová cesta, to je teda moravská Blanka

pepen ( 21. září 2015 18:42 )

Bakala je nejodpornější zrůda!!!!!Maláčová musí mít žaludek a to s ním má čtyři parchanty!!!Je to bezcharakterní ***-doufám,že na něj brzy dojde!!!!!

lynx ( 21. září 2015 18:28 )

A vůbec nejefektnější by bylo, kdyby kolem něj vytvořili základní kámen. A poklepat na něj by mohl třeba Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa