Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Privatizaci OKD domlouvali Grossovi ministři, tvrdí úředníci

Autor: ČTK, simao - 
9. října 2015
14:52

Tři muži, obvinění ze závažných chyb při privatizaci společnosti OKD z roku 2004, při které údajně vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun, v pátek před soudem svorně odmítli obžalobu. Dva úředníci přitom nepřímo ukázali, kdo za privatizací stál. Domlouvat se měla na úrovni ministrů tehdejší Grossovy vlády. Mezi nimi byl i současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Privatizace OKD se dostala před soud, konkrétní prodejní cena se přitom podle výpovědí obžalovaných domlouvala na úrovni tehdejších ministrů financí a průmyslu, kterými byli Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD) z vlády zesnulého Stanislava Grosse.

Před soudem v pátek stanuli dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Podle obžaloby jim muselo být jasné, že prodejní cena OKD vychází z nesprávných závěrů znaleckého posudku, který si nechal fond vypracovat.

Fond držel v těžařské firmě podíl zhruba 46 %, v roce 2004 schválila prodej akcií Grossova vláda. Skupina Karbon Invest státu za jeho podíl zaplatila 4,1 miliardy korun. Podle státního zástupce Tomáše Černého však byla tehdejší státního podílu nejméně 9,8 miliardy korun. Způsobená škoda 5,7 miliardy korun je tak podle žalobce rozdílem těchto částek.

Úředníci Kuta se Škurkem se při výpovědích shodli na tom, že v podstatě zajišťovali servis pro privatizaci a řídili se pokyny od tehdejších ministrů Sobotky a Urbana. „Rozhodnutí vlády jasně deklaruje, že cena vzejde z nabídky Karbon Investu,“ uvedl Škurek. Kuta doplnil, že se cena domlouvala na ministerské a vládní úrovni. „Na nás nebylo zpochybňovat cenu, která byla dohodnuta na úrovni ministrů,“ podotkl Kuta. „Je na každém z nás, abychom si udělali obrázek, kde leží odpovědnost,“ dodal.

"V okamžiku, kdy vláda rozhodla o ceně, která se týkala prodeje podílu OKD, tak byla nad třemi indikátory, které signalizovaly, jaká je tržní cena," řekl dnes novinářům Sobotka, když reagoval na dění u soudu.

Vláda podle něj rozhodovala podle znaleckého posudku, odhadu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a nabídky společnosti, která měla o vládní podíl zájem. Postup vlády podle premiéra hodnotila také Evropská komise, která konstatovala, že stát neposkytl při privatizaci firmy nedovolenou podporu.

Znalec odmítl obžalobu

Oba úředníci jsou viněni z porušení povinností při správě cizího majetku, za což jim hrozí až 8 let vězení. V kauze přitom jako další obžalovaný figuruje znalec Rudolf Doucha, jehož obžaloba viní z křivé výpovědi a především hrubého zkreslení posudku, podle něhož byl před 11 lety státní podíl v těžební firmě OKD prodán. Douchovi hrozí desetiletý trest.

Znalec měl vyčíslit hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Podle obžaloby však při svém hodnocení pominul některé složky majetku dolů, mezi které patřily třeba dceřiné firmy a rekreační objekty, a chybně vyčíslil hodnotu téměř 44 000 bytů v majetku OKD.

Podle státního zástupce Černého znalec při tvorbě posudku nepostupoval správně a používal špatné informace. „Na základě takto hrubě zkresleného znaleckého posudku byl připraven a předložen vládě souhrnný materiál, v němž byl navržen prodej podílu OKD,“ uvedl Černý při čtení obžaloby.

Posudek vznikl za necelý měsíc

Znalec Doucha při výpovědi zdůraznil, že neměl posuzovat majetkový podíl státu v OKD. „Šlo výhradně o ocenění více než 11 milionů kusů standardních akcií o jmenovité hodnotě 1000 korun,“ hájil se Doucha. Zároveň bránil postup, jakým posudek vypracoval, a odmítl i tvrzení, že vycházel ze špatných informací.

Při čtení obžaloby ale vyšlo najevo, že vyhotovení kontroverzního posudku trvalo jen necelý měsíc. Podle znalce Douchy to však byla dostatečně dlouhá doba, jelikož na posudku pracoval i s dalšími experty. „Trvám na tom, že ten posudek byl naprosto správný,“ řekl Doucha. Podle úředníků Kuty a Škurka navíc neměl posudek Douchy na privatizaci vliv, protože její příprava začala mnohem dříve.

Původně vláda schválila prodej OKD za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. „My jsme byli ti, kdo do smlouvy o prodeji akcií zapracovali podmínku přezkoumání antimonopolním úřadem,“ řekl dnes Kuta. Tržní cena OKD se tehdy údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

Zájemce Karbon Invest patřil Viktoru Koláčkovi a Petru Votavovi. Koláček s Votavou o dva měsíce později celé OKD prodali investiční skupině RPG Industries, kterou vedl Zdeněk Bakala. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od 9 do 12 miliard korun. Soud bude pokračovat 20. listopadu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa