Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka při Mládkovi: Při hlasování o průmyslové zóně nic netajil, Babiš se mýlí

Sobotka proti Babišovi: Andreji, nemáš pravdu.
Sobotka proti Babišovi: Andreji, nemáš pravdu.  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. srpna 2015
18:14

Kvůli plánované průmyslové zóně Nad Barborou, která má v Karviné vzniknout mimo jiné na pozemcích kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakaly, to v koalici pořádně vře. Zatímco vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je vzteky bez sebe a tvrdí, že nevěděl, kdo za částí pozemků stojí, premiér Bohuslav Sobotka v úterý Blesku řekl, že v době hlasování bylo vše jasné a nechápe, co šéfovi hnutí ANO vadí.

„Vadí mi to, že devět ministrů české vlády nevědělo, že schvalujeme peníze, které poslouží firmě Asental (firma Zdeňka Bakaly – pozn. redakce). Já na to mám smsky, všech devět ministrů mi to potvrdilo. Já považuji za skandální, že jsme se to dozvěděli z médií,“ zuřil ještě v úterý vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda přitom plán na stavbu průmyslové zóny v Karviné posvětila už na svém výjezdním zasedání v Ostravě. A to bylo 22. července. Pak se ale ukázalo, že pozemky bude stát vykupovat mimo jiné od Zdeňka Bakaly, který si tak měl přijít na 200 milionů korun.

Babišovo rozhořčení v úterý poprvé okomentoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Vládní materiál, který vznik zóny řeší, prošel řádným připomínkovým řízením, nic netajil a hlasovali pro něj všichni členové vlády. Ministr Babiš nemá pravdu, když zřízení průmyslové zóny zpochybňuje. Lidé v Moravskoslezském kraji potřebují rychle nová pracovní místa a nesmí tomu zabránit ani spory podnikatelů Babiše a Bakaly.“

Nepřímo tak Sobotka přiznal, že o Bakalově propojení s plánovanou průmyslovou zónou v Karviné věděl. Oblast ale podle něj tento projekt zkrátka kvůli vysoké nezaměstnanosti potřebuje. „Na Karvinsku je rekordní nezaměstnanost a tamní lidé potřebují pomoci. Proto už kraj několik let připravuje průmyslovou zónu Nad Barborou, kam by mohli přijít noví investoři, a zaslouží si v tomto úsilí podporu státu,“ řekl Blesku premiér.

Pozemky od Bakaly bude kupovat Moravskoslezský kraj

„Vláda neposkytuje žádné peníze na výkup pozemků, ale jen na vybudování infrastruktury, například cest. Pozemky bude vykupovat kraj,“ dodal pro Blesk premiér Sobotka. „Mně se to nelíbí, že dáme privátní firmě peníze a zhodnocujeme vlastně jejich pozemky. Proto jsem požádal pana premiéra o revokaci toho usnesení,“ oponuje Andrej Babiš.

Další pokračování vládní rozepře se odehraje už zítra. Vznik karvinské průmyslové zóny Nad Barborou bude řešit koaliční rada. Andrej Babiš bude chtít vysvětlení přímo po ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 27. srpna 2015 09:36 )

sobotka pri mladkovi? nebo sobotka pri bakalovi? mladek je blabolici hardovy panak bez nazoru. odpoved neni tezka. neni zadne tajemstvi, ze sobotka ma ve skrini kostlivce bakalu. proc? za sobotky, doly pro bakalu. p.sobotko, uz jste si udelal poradek v poslaneckem ucetnictvi? zduvodnovat nabyty byt za nahrady poslance je jaksi mimo misu. jak jste potom resil naklady na kancelar, asistenty, dopravu ci obleky? ze by ze sponzorskych daru, kdyz jste vse stradal na bydleni? nebo jste na poslanecke cesty zneuzil ministerske vozidlo a kancelar (svetlo, teplo, voda, telefony, obcerstveni po pracovni dobe)? pokud jste vse hradil ze sveho ministerskeho platu, pak penize musely chybet v rodinnem rozpoctu a rodinka zila ze socialniho minima. ucetni rozvaha je jednoducha - ma dati/dal. mezi tim nic jineho neexistuje, krom tajnych prijmu, ktere nekde precuhuji.

hejhej ( 26. srpna 2015 16:14 )

Co vypustá žvanil Sobotka je jeden větší blábol než druhý. Co premiér, to větší blb.

osinek ( 26. srpna 2015 10:14 )

Copak lze věřit blábolům spolupracovníka komunistické tajné polície STB Babiše proslulého pod krycím estébáckýmjménem Bureš, který za bývalého režimu donášel na své kolegy z práce? Na Slovensku se lidí smějí, že slovesnký kolaborant STB Babiš (Bureš) je místopředsedou vlády a ministrem financí ČR! Slováci tvrdí, že je vyloučené, aby se český zbohatlík, který za komoušů kolaboroval s komunistickou tajnou polícii STB, se stal slovenským ministrem financí!!! Na Slovensku nechápou, že tolik lidi v Česku se nechalo "koupit" Babišem na nekvalitní párek ze separátu a na mizernou koblihu!!

joudajoudovy ( 26. srpna 2015 09:42 )

p.sobotko, kdy konecne vyleze uhlobaronsky kostlivec z vasi skrine? vy jste se podilel na prodeji statniho prirodniho bohatstvi! najdu-li na svem pozemku zilu zelezne rudy, VY mi ji zkonfiskujete, ale zlodej bakala jede dal..... jiz lady margaret thatcher to pochopila a znarodnenim dolu se britanie ekonomicky zvedla. ods a top jsou odstaveni od moci, nyni je rada na socanech, kteri pres 25.let napomahaji rozkradani statni kasy. jmenny seznam hrisniku je dlouhy. zacina kristalovecistym standou masinkou, pres stalici brezinu az po svatopluka nemecka a hadroveho panaka mladka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa