Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bakala prodejem RPG Bytů znovu naštval Zemana: Nejdřív hyena, teď neplní sliby

Miloš Zeman se v Hovorech z Lán obul do miliardáře Zdeňka Bakaly.
Miloš Zeman se v Hovorech z Lán obul do miliardáře Zdeňka Bakaly.  (Autor: L. Křivan, P. Ryšlink, ČTK, archiv)
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. srpna 2015
15:31

Nejdřív ho označil za lidskou hyenu kvůli uprchlíkům, teď se prezident do miliardáře opřel znovu. Neplní prý své sliby. Původně měl totiž byty prodat nájemníkům za zvýhodněné ceny, což se nestalo. Teď se ale prý nájemníci bytů, které Zdeněk Bakala prodal zahraniční společnosti Round Hill Capital, nemusejí ničeho obávat (na lepší ceny sice můžou zapomenout), dosavadní smlouvy jim ale zůstanou.

"Postavení nájemníků se prodejem společnosti žádným způsobem nemění. Jejich nájemní smlouvy platí dál, jejich smluvní stranou nadále zůstává společnost RPG Byty. Všechna zákonná i smluvní práva zůstávají zachována," uklidňuje ústy mluvčího Zdeněk Bakala nájemníky a dodává, že nejde o náhlý krok, "společnost RPG Byty je již delší dobu investicí připravenou k prodeji. Na nynějším prodeji není nic nečekaného ani náhlého."

Jak se bude ale nová společnost k nájemníkům chovat nikdo zaručit nemůže, i když vedení zahraniční firmy tvrdí, že z toho lidé budou mít prospěch. Jaký – to společnost neuvedla. "Těšíme se na spolupráci s vedením RPG Byty a RPG Služby. Nájemníci budou dlouhodobě těžit z naší péče a profesionálního přístupu," řekl Michael Bickford, generální ředitel Round Hill Capital.

Vedení společnosti na dotaz Blesk.cz vzkázalo, že dohodu mezi ministerstvem vnitra a RPG o pronájmu bytů pro uprchlíky dodrží. Jedná se prý maximálně o 20 bytů pro migranty, které už Česká republika přijala. Právě kvůli uprchlíkům se totiž o bytech a Bakalovi v posledních dnech často mluvilo a prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech podnikatele označil za lidskou hyenu.

Miloše Zemana nepotěšila ani dnešní novina o prodeji RPG Bytů. Bakala podle něj znovu nedostál svému slibu. "Pan Bakala znovu porušil slib, že byty prodá nájemníkům za zvýhodněnou cenu," vzkázal Zeman.

Co si myslí prezident o obchodech Zdeňka Bakaly? Podívejte se na video:

Video  Zeman: Bakala je hyena, která chce vydělat na uprchlících!  - Blesk
Video se připravuje ...

Do Bakaly se následně pustil i premiér Sobotka. Podle něj Bakala porušil smlouvu. "Definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům. Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání," řekl premiér pro ČTK.

Společnost Round Hill Capital na dotaz Blesk.cz odmítla zveřejnit cenu, za kterou RPG Byty a další firmy koupila. "Kupní cena je předmětem obchodního tajemství," řekl její mluvčí pro ČR Jiří Reichl. Round Hill Capital ale potvrdila, že Zdeněk Bakala tímto prodejem už nemá k bytům vůbec žádné právní vazby.

Kolem bytů přitom zuří boj už řadu let. Bakalova firma OKD je získala za podivných okolností v roce 2004 rozhodnutím vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Stát se poté s OKD několikrát neúspěšně soudil. Grossův ministr financí a současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na kauzu řekl, že stát byty prodal za tehdejší tržní cenu.

Video se připravuje ...
Další videa