Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bakalův nájemník Afghánec Abdullah, který tři roky pomáhal Čechům: Doma šlo o život!

Autor: kru - 
4. srpna 2015
11:57

Tři roky pomáhal českým vojákům v Afghánistánu Nimatullah Abdullah (35). Před pěti měsíci ze země uprchl s těhotnou ženou a dvěma dětmi. Ministerstvo vnitra mu zařídilo bydlení »u Bakaly« v Havířově.

Afghánec je jedním ze zahraničních nájemníků RPG Bytů, které patří do impéria miliardáře Zdeňka Bakaly. Boháče v neděli kritizoval v pořadu S prezidentem v Lánech Miloš Zeman s tím, že vydělávat na uprchlících v bytech, které levně koupil od státu, je od Bakaly nemravné.

„Opravdu pláču. Schází mi rodina, ale v Afghánistánu je bezpečnost pod nulovou úrovní. Denně tam umírají lidé. Kde není bezpečno, není průmysl, práce ani budoucnost. Proto jsem odešel,“ řekl exkluzivně Blesku muž.

Pomáhal armádě

Nimatullah vystudoval střední školu, udělal si jazykový kurz z angličtiny a specializoval se na biometrický průmysl (identifikace osob). Později začal spolupracovat s americkou a anglickou armádou.

Tři roky pracoval s Čechy. „Právě proto jsem s rodinou utekl do Česka. Mám tu známé mezi vojáky a jsou to fajn lidé. Osobně jsem se vídal s generálem Opatou i generálem Balounem,“ pokračoval muž.

Afghánec nechce skončit v RPG bytě na dávkách. „Mám všechny potřebné doklady. Umím skvěle anglicky a taky několik našich řečí. Nejraději bych dělal překladatele. Přeji si co nejdříve najít práci, abych mohl slušně uživit rodinu. Vždyť čekáme třetí dítě,“ dodal válečný veterán.

Zobrazit celou diskusi