Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přijal miliardáře Krúpu, který bojuje s Bakalou kvůli bytům OKD

Slovenský miliardář Pavol Krúpa
Slovenský miliardář Pavol Krúpa  (Autor: Daniel Černovský)
Autor: ČTK, kal, Milan Kolář, Eva Pospíšilová - 
18. srpna 2015
13:20

Jméno miliardáře Zdeňka Bakaly spojilo na Hradě prezidenta Miloše Zemana a slovenského finančníka Pavola Krúpu. Zeman, který má Bakalu za lidskou hyenu, podpořil Krúpu ve snaze pomoct nájemníkům bytů OKD. V úterý to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident přijal na jeho žádost majitele společnosti Arca Capital Pavola Krúpu, který ho informoval o své snaze pomoci nájemníkům bytů OKD. Pan prezident mu v této snaze vyjádřil podporu a popřál mu úspěch,“ řekl mluvčí.

Krúpa předtím v rozhovoru pro Blesk uvedl, jak kladný má k Zemanovi vztah. Dokonce byl připravený uhradit mu květnovou cestu do Moskvy, o které rozhodovala vláda.

„Prezidenta Zemana uznávám a podporuji jeho kroky hlavně na podporu podnikání, a ať už je ta situace jakákoliv, my bychom Rusko neměli ignorovat,“ řekl Krúpa. „Myslím, že prezident ví, co dělá. A pokud by měl problémy s proplacením nákladů té cesty, pak bychom do toho vstoupili my,“ dodal.

Video  Podnikatel Krúpa: Bakalu jsem vylekal, proto prodal hornické byty  - Jan Jedlička, Milan Kolář, Eva Pospíšilová
Video se připravuje ...

Před dvěma týdny získala stoprocentní podíl ve firmě RPG Byty společnost Round Hill Capital. RPG Byty přitom vlastní přes 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji, ve firmě měl podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Firma RPG Byty získala byty od své mateřské firmy RPG Industries, taktéž spoluvlastněné Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Arca Capital podala kvůli prodeji hornických bytů podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Právě se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem se má v úterý v plánu Zeman setkat se také. Prezident Bakalu za byty OKD v minulosti několikrát kritizoval. Například v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech o něm hovořil jako o „lidské hyeně“.

Krúpa také minulý týden kvůli privatizaci OKD poslal dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vyzval ho k nápravě škody, která byla v souvislosti s privatizací OKD způsobena státu, regionu a desetitisícům nájemníků. Sobotka byl v době prodeje zbylého podílu státu v OKD ministrem financí a jeho resort privatizaci schválil.

E15 spekuluje, že současná aktivita Arca Capital může mít souvislost s její investicí do akcií těžařské společnosti New World Resources (NWR), která OKD vlastní. Otevřeným dopisem a stížností může tlačit na Bakalu, aby od ní akcie NWR odkoupil, uvedl web.

Bakalovi totiž stále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která 50,5 procenta akcií NWR vlastní. Bakala nicméně na dubnové valné hromadě opustil vedení NWR a podle některých analytiků hodlá možná NWR opustit úplně.

lunatic ( 18. srpna 2015 15:41 )

Státní výstavba? Jedete na úplně jiných saních - kdo je stát,státní kasa? Peníze těch,kteří ji plní,čili-chcete žít na úkor jiných,když tohle hlásáte;pořiďte si kvalitní výstavbu-ale privátní a ne státní

stellastella ( 18. srpna 2015 15:19 )

Kdyby se tam podpořila kvalitní státní výstavba, tak by si pak Bakala mohl do jeho bytů nastěhovat cikány a byl by klid

lunatic ( 18. srpna 2015 14:51 )

Jestli prezident pana Krúpu přijal a i podpořil v jeho úsilí,je to přibližně totéž,jako kdybych to udělal já ;vliv nás obou na tuto obchodní transakci je naprosto stejný-rozdíl spatřuji spíše v tom,že prezident si to pouze není ochoten připustit .Je to sympatické gesto,které bych opět cynicky glosoval někdejším výrokem mého-tehdejšího soudruha mistra v učení,kdy nad mým výtvorem upnutým ve svěráku pouze zalomil rukama a suše konstatoval:"Hochu,hochu-co z Tebe jen bude? Snaha obrovská-výsledek 0!" Nevím ,zdali se mu ta předpověď i vyplnila-vlastně,asi ano - jsem pokorný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa