Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bakalova nájemnice Halyna z Ukrajiny: Pořád slyším bomby!

Autor: kru - 
6. srpna 2015
05:17

Husí kůži má Ukrajinka Halyna (26), když slyší přistávat dopravní letadlo v Ostravě-Mošnově. Vrací se jí vzpomínky na bombardování v její vlasti. Do Česka utekla s manželem Vladimirem a dvěma dcerami letos v březnu.

Mladá kadeřnice Halyna žije v havířovském bytě, který patří RPG, společnosti majetkově propojené s miliardářem Zdeňkem Bakalou. Stará se o dcery Alexandru (4) a Vladislavu (3), zatímco manžel pracuje v Novém Bydžově.

„Jsme šťastní za to, že jsme v doplňkové ochraně (uděluje se v případě, když není nárok na azyl – pozn. red.) v Česku. Nedokážete si představit, co se děje na Ukrajině. Doufám, že přicestuje i má matka. Moc se o ni bojím,“ řekla plačící žena.

Ve válce jí padla řada přátel. „Nechtěli jsme čekat, až povolají manžela či až náš dům vybombardují. Zabalili jsme jeden kufr a za cestu utratili všechny peníze. Byli jsme nejdříve v uprchlickém táboře. Nyní nás nastěhovali do Havířova,“ prozradila mladá maminka.

Na Ukrajinu se už nikdy nevrátí. „Byla to krásná země, ale je rozbitá. Vše je v troskách. Na Ukrajině jsou stejné ceny, ale mnohonásobně nižší platy. V Česku budeme mít lepší život,“ dodala.

Ministerstvo vnitra si v Havířově pronajalo 20 bytů společnosti RPG byty pro uprchlíky. Polovina je už obsazená. V bytech mohou uprchlíci žít maximálně 18 měsíců. Za ubytování musí platit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi