Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zachráníte Klokánky? Babiš říká ano, ČSSD spíš ne, lidovci váhají

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. srpna 2015
05:30

Vláda ve čtvrtek rozhodne o bytí nebo nebytí Klokánků. Jejich osud mají ve svých rukou ministři, kteří budou hlasovat o pomoci ve výši 20 milionů korun. Blesk.cz zjišťoval jejich postoj před hlasováním. Podle jejich odpovědí to bude urputný boj a je otázkou, jestli vláda nakonec peníze na pomoc ohrožených dětí uvolní.

Dotace pro Klokánky má jasné zastánce i jasné odpůrce, řada ministrů se ale rozhodne až na poslední chvíli. Podle argumentů, které uslyší. Debata se zřejmě smrskne na argumenty politiků, šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk pozvánku nedostal.

„Zatím o tom žádnou informaci nemám, že bych měl být přítomen, a materiál jsme předali. Je to 80 stránek. Tak předpokládám, že je dostatečný k tomu, aby ministři rozhodli,“ řekl pro Blesku.cz Vaněk. Dokument má obsahovat odpovědi na všechny otázky ministrů. 

Tajemný Sobotka bude prý nekompromisní

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) své rozhodnutí tají, chce být ale nekompromisní. „Má-li vláda zcela mimořádně podpořit veřejnými penězi v další činnosti Fond ohrožených dětí, který se dostal v důsledku špatného hospodaření minulého vedení do velkých dluhů, pak musí fond předložit vládě záruky, že své dluhy zvládne umořit,“ řekl pro Blesk.cz.

„Činnost organizací, které se starají o děti v nouzi, považuji za velmi záslužnou. Musíme ale dostat kvalitní plán úspor, který zaručí, že fond bude schopen dále fungovat. V opačném případě nemá smysl, aby do něj vláda dávala další veřejné prostředky,“ dodal premiér.

Podle Vaňka Klokánky své dluhy splatit mohou, bez pomoci to ale nezvládnou. „Určitě reálné to je, samozřejmě za předpokladu, že ta pomoc bude. Protože pokud nebude, tak Fond ohrožených dětí není firma, která by něco vyráběla a měla z něčeho získávat zisk,“ reagoval šéf Fondu ohrožených dětí.

Babišova přízeň a mimořádná porada ANO

Předkladatel návrhu Andrej Babiš (ANO) je velkým zastáncem toho, aby Klokánky peníze dostaly. Sám tam totiž často jezdí s dary od Agrofertu a samozřejmě také za reklamou.

Hnutí ANO se na postoji k dotaci domluví ještě před zítřejším jednáním, argumenty už tak zřejmě nesehrají roli. Vzhledem ke kladnému postoji vicepremiéra a šéfa státní kasy Babiše se dá předpokládat, že ruku pro něj zvedne nakonec všech šest jeho vládních členů.

Martin Stropnický (ANO) k tomu v SMS zprávě napsal: „Rozhodnu se na základě porady ministrů ANO, která proběhne před vládním zasedáním. V tuto chvíli nemám informace, které by mně bránily vyjádřit souhlas.“

Podporu dotaci pro Klokánky vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Vládu kritizoval za uvolnění peněz na řešení uprchlické krize a váhání s penězi pro Fond ohrožených dětí.

Sociální demokraté jsou spíš proti

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) už v červenci označila přidělení dotace za ne zcela férové. „Považuji opakované poskytování mimořádných dotací jen jednomu subjektu za nefér vůči ostatním poskytovatelům, kteří celá léta dodržují zákony a chovají se hospodárně,“ řekla.

Spíš proti je také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), i on označuje přidělení dotace za zvláštní. Považuji Klokánek za organizaci velice chválihodnou a vnímám úsilí, s jakým se Klokánky snaží zachovat svou péči o potřebné děti. Ale vnímám zároveň apel stovek dalších potřebných organizací, které nikdy od vlády žádnou dotaci nedostaly. Jak budu hlasovat, se proto definitivně rozhodnu až na základě toho, jaké informace a argumenty zazní v průběhu debaty na vládě," vzkázal přes svoji mluvčí.

Podobně to vidí i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Považuji žádost zadluženého Fondu ohrožených dětí o mimořádnou dotaci za nefér vůči dalším podobným organizacím, které pomáhají opuštěným dětem a zodpovědně hospodaří s financemi. Nicméně definitivně se rozhodnu ve čtvrtek,“ uvedl pro Blesk.cz.

Šéf Fondu ohrožených dětí jednal s ministryní Marksovou i kvůli klokánkům. Ty podporuje mj. Ivana Zemanová (vpravo) Šéf Fondu ohrožených dětí jednal s ministryní Marksovou i kvůli klokánkům. Ty podporuje mj. Ivana Zemanová (vpravo) | Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK

Lidovci s rozhodnutím váhají

A k zamítnutí se zatím přiklání i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Počkám na zdůvodnění. Jsem spíše skeptický. Každopádně hlavní je, že v žádném případě nehrozí omezení péče o děti. Místa jsou v jiných zařízeních,“ řekl pro Blesk.cz.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se rozhodne až ve čtvrtek, aniž by dnes naznačil, na kterou stranu se přikloní: „Chci slyšet na jednání vlády, jaká je reálná schopnost Klokánků splatit všechny další dluhy, které má, a zda je tedy tato dotace řešení, nebo jen oddalování problémů. Na základě těchto informací se rozhodnu.“

Stejnou taktiku zvolil i jeho spolustraník Daniel Herman. Rozhodnu se podle průběhu diskuse na vládě. Je to důležité téma a dle mého názoru je třeba zohlednit především zájmy dětí,“ řekl ministr kultury.

Výsledek je nejistý

Můžeme o něm do hlasování jen spekulovat. K dotaci se ale pravděpodobně přikloní hnutí ANO a dá se předpokládat, že nakonec i lidovci. To by mělo, pokud se všichni zúčastní, na zelenou pro dotaci Klokánkům stačit. Pokud se ale pochybností nezbaví lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, bude záležet na sociálních demokratech. Těm se do odtajňování názorů příliš nechtělo.

mdada49 ( 20. srpna 2015 19:02 )

Ti hajzlové !!! Zase dělají jednu sviňárnu za druhou. A u té druhé raději nedali diskuzi..... to se týká těch uprchlíků......jak si akademici přejí, abychom je milovali....to jako že jsme úplně blbí a oni nám poradí koho milovat? ZLATÍ KOMUNISTI !!! TI BY SEM NIKOHO NEPUSTILI.

elvier ( 20. srpna 2015 12:59 )

Zachrante klokanky.Misto toho,abyste davali penize do sv*loce,co se sem dere,dejte penize na ty ubohy deti.Jsou to nasi lidi.Uprchlici ne,ty nam chteji zem ukrast.Sobotko probud se uz.vnimej nazory lidi,kteri chodi k volbam.Uz by to chtelo jinou vladu.tahle jen kasle na lidi a jipejich nazor.Jeste,ze prezident CR je a haji prava obcanu.Pane prezidente,mate mou podporu.

marais ( 20. srpna 2015 12:00 )

neblbni, oni neodváděli sociální poj. či co a to se jako může?

marais ( 20. srpna 2015 11:47 )

Člověk neví, jak se tam hospodařilo! Vláda se musí držet faktů a pak rozhodnout,ne?????

jana999 ( 20. srpna 2015 08:49 )

v těch klokánkách to taky rveš do cikánů, skoro tam jiné děcka nejsou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa