Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

KOMENTÁŘ: Jak ministři porazili Zemana, Sobotku, Babiše i děti

Komentátor Eura Petr Holec a téma Klokánků
Komentátor Eura Petr Holec a téma Klokánků  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. srpna 2015
16:10

Když prezident Miloš Zeman nedávno rétoricky utrousil, jak je možné, že se v českém rozpočtu najdou miliony korun na pomoc cizincům, zatímco na české děti z Klokánků v něm není ani 20 milionů, věděl přesně, co dělá: jde o prostou matematickou logiku, s níž se i bez kalkulačky ztotožní většina Čechů. A to napříč politickým spektrem, jak by řekli politici.

I proto se čekalo, že vláda nakonec Fondu ohrožených dětí schválí mimořádnou dvacetimilionovou dotaci. A to, i kdyby ani její jediný člen nevěřil, že je fond schopen začít hospodařit tak, že se mu aspoň jednou sejdou výdaje s příjmy. Navíc dotaci kromě premiéra podpořil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který chtěl fondu poslat dokonce 30 milionů korun, přestože jinak bývá méně rozdavačný.

Ve čtvrtek vláda rozhodla, že Klokánkům nedá ani extra korunu, přestože jejich provozovatel vyměnil vedení a začal prodávat majetek. Vlepila tím facku nejen prezidentovi, premiérovi i vicepremiérovi, ale i sama sobě: neexistuje totiž v politice lepší PR než děti a zvlášť ty opuštěné, čímž samozřejmě nemyslím PR, jaké ohledně dětí včetně těch opuštěných mívá poslední dobou církev.

Ostatně ti starší z nás si dobře pamatují, jak rádi se s dětmi fotili a natáčeli i komunističtí pohlaváři, kteří žádné PR ani nepotřebovali, protože o volbách měli vždy rozhodnuto. Nic neprodává tak jako děti.

Nepomoct Klokánkům je ale i ostudné rozhodnutí. Zaprvé 20 milionů korun je řádově suma, již státní rozpočet v podstatě ani nezná. Ironie navíc je, že proti pomoci byla hlavně ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, jejíž politika uspokojování voličů ČSSD stojí státní rozpočet miliardy.

Navíc vláda rozhodla způsobem, jako by ani nerozhodla: sedm ministrů bylo pro, zatímco se ostatní zdrželi hlasování. Takhle se obvykle v OSN chová Čína, když nechce úplně naštvat Rusko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 1. září 2015 21:44 )

Klokánky financuje z 90 procent stát. Přesto fond dluží desítky milionů, Holec si toho asi nevšiml - nemám toho dementa rád - ten problém je daleko složitější

raduzkaxxx ( 20. srpna 2015 19:14 )

a zrovna se má prodávat Klokánek ve Kbelých kde ona bydlí . . .teď tam snad je 12 dětí a 5 pečovatelek !!!!!!!

vavrjan ( 20. srpna 2015 19:12 )

Na čoudy máme. Vláda přidala MV letos miliony a na příští rok miliardu. Na naše děti nemáme. To co předvedl Sobotka s Babišem je pouze komedie. U Babiše se musí poslouchat a velice bych se divil, že některý z ministrů ANO by neuposlechl svého šéfa. Vláda z nás dělá pouze pitomce. Doufám, že se to těmto stranám spočítá u voleb.

milan1959 ( 20. srpna 2015 18:23 )

Sobotka? To je ten co se narodil ve Sněmovně a nikdy nepracoval?

ellenic ( 20. srpna 2015 18:12 )

marie60 Přesně tak a sociální arogance ministryně, která především by měla mít empatii s dětmi, to mne zaráží nejvíc . Chtělo by to ji co nejdříve vyměnit .

Zobrazit celou diskusi