Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr Holec: Heslo úředníků: vám dáme daně, sobě prémie

Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro
Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
18. února 2015
15:44

KOMENTÁŘ: Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) vloni vyplatil šéfce své kanceláře Lucii Orgoníkové, dceři zesnulé vlivné členky ČSSD, odměny 188 000 korun. To vše k ročnímu platu téměř 570 000 korun, takže si jeho vrchní sekretářka měsíčně přišla na 63 000 korun.

Orgoníková totiž ve skutečnosti není nic víc než sekretářka, jak předtím vysvětlil i sám Chládek. „Ředitelka kabinetu je úřednická funkce a má se starat prioritně například o to, aby fungovala pošta,“ nastínil ministr náplň její práce. 

Vsadím se, že za víc než 60 000 měsíčně by šel pracovat na poštu nejeden Čech, včetně zaměstnanců Pošty. Přitom je to ironie: protože státní rozpočet se stomiliardovým deficitem připomíná cedník, varoval nedávno znovu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že vláda zvýší některé daně. Současně však státním úředníkům odklepla zvýšení platů o 3,5 procenta. Oficiálně kvůli tomu, aby líp pracovali a nebrali tolik úplatky, neoficiálně samozřejmě hlavně proto, aby měli rádi vládu a nezapomněli na to ve volbách.

Nic proti vyšším platům třeba učitelů, jimiž se ministři školství tak rádi ohánějí při každém zvyšování platů. Problém je, že si politici, permanentně žebrající o další naše peníze, pořád nemůžou odpustit pouštění žilou na svých úřadech. Prémie totiž chápou jako automatickou součást platu, podobně jako když Sobotka kdysi vysvětlil, že si drahý byt koupil i z poslaneckých diet, protože i ty politici chápou jako součást platu.

Takže by při každém zvyšování rozpočtů pro své úřady měli argumentovat výší platů včetně prémií. Pak bychom jim ale asi my, plátci daní, nic nedali. Protože platy ve státní správě jsou u nás obecně vyšší než v soukromé sféře, stejně jako berou víc lékaři ve státních než lékaři v soukromých nemocnicích. Něco tady nesedí: stát pořád nemá peníze, chodí se ale k němu dobře vydělávat. 

ponka88 ( 18. února 2015 20:02 )

Copak za to Chládek od sekretářky asi chce.

stanislavhahn ( 18. února 2015 18:56 )

Všechno trvá dokud dokud.......

moiaza ( 18. února 2015 18:24 )

Nezapomeňte že jde o nadlidí, které jste právě vy zvolili do čela státu!

moiaza ( 18. února 2015 18:23 )

Nebrečte, nenádavejte. Je dobré se denně aspoň 20 min s chutí zasmát. To dělá dobře na nervy. Že nevíte co je tu k zasmání. Tak já vám dám dobrý tip. Najděte si na internétu Havlův projev z Melantrichu. Ručím vám za to, že se budete za břicha popadat.

hejhej ( 18. února 2015 16:49 )

Ogorníková je asi druhá Nagyová, dře jako kůň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa