Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KOMENTÁŘ Petra Holce: Blanka, další tunel na konci tunelu

Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro
Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Petr Holec - 
22. března 2015
19:59

Vsadím se, že takhle husté peklo původně neplánoval ani exprimátor Pavel Bém, když Pražanům daroval Blanku, největší tunel bez světla na konci. Ta totiž ničí všechny jeho primátorské nástupce včetně současné primátorky Adriany Krnáčové, jež Blanku označila za „spiknutí kokotů“ a všechny kolem ní za „debily“. Žádné překvapení, že ani ona netuší, kdy a jestli vůbec Blanku zprovozní.

Po tunelu s rozmoklými kabely, který znovu odsouvá její otevření do nedohledna, se totiž v Blance objevil další tunel: dodatek smlouvy mezi Prahou a firmou ČKD DIZ, dodavatelem kabelů. Ten je pro celou stavbu velmi typický: zatímco město zavazuje k placení, firmě dává bianco šek na práci, ovšem bez termínu dokončení. Je to stejné, jako byste si v cestovce zaplatili dovolenou s tím, že vám snad někdy pošlou termín, až se v Egyptě přestanou zabíjet. ČKD DIZ teď navíc Praze velkoryse nabízí, že kabely vymění, ale až zaplatí.

Není náhoda, že smlouvu za ČKD DIZ sepisoval šéf této společnosti Robert Wolf, jenž před časem sepisoval smlouvy i na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Za tu na pronájem dálničních odpočívadel ho stíhá policie, protože podle ní stát přišel o 264 milionů korun. Jak se zdá, je tedy Blanka přinejmenším ohledně kabelů v dobrých rukou. V tak dobrých, že teď Praha podává na ČKD DIZ žalobu.

Legrace je, že ani sami pražští radní úplně nechápou, co se v Blance vlastně stalo – každý to interpretuje trochu jinak. Shodnou se však aspoň v jednom: Blanka není ani tak tunel pro auta, jak je známe z Evropy, ale spíš Bémův pomník; vše pod zemí je zbytečně naddimenzované, komplikované a drahé, skromnější byl i Stalinův pomník na Letné. Možná by ale Praha mohla Blanku vyřešit elegantněji: jelikož jde o unikátní kulturní dědictví, kdy nikdo neví, kde se objeví další tunel, mohli bychom ji nechat zapsat na seznam UNESCO a místo aut do ní nahnat turisty. Samozřejmě za pořádné peníze!

 

zadnice ( 23. března 2015 10:31 )

Jezdit se tam zřejmě nikdy nebude, ale je to perfektní protiatomový kryt pro další generace. Válka se díky Obamovi rychle blíží.

aronak ( 23. března 2015 08:37 )

 Když tam nebudou moci jezdit auta, tak to dejte bezdomovcům - alespoň nebudou spát pod mostem, ale v tunelu. ˇKdyž nemůžeme být v dobrých věcech nejlepší na světě, tak v rozkrádání, odklánění apod. patříme určitě k nejlepším na světě...

zauber ( 23. března 2015 06:30 )

Nechápu proč se zrovna z tunelu Blanka dělá taková aféra. Tunel Blanka je přitom úplně běžná porevoluční klasika. Po listopadu 1989 se díky Klausovi, jeho modré chátry a bandě vy-ch-caných prognostiků se z původně z malé Československé republiky udělal jeden mega tunel. Nikdo to neřeší a řešit nebude. Troufám si tvrdit, že i ta naše proslulá dálníce D1 je daleko větší zlodějinou - tunelem, než pražská Blanka.

9rot6 ( 23. března 2015 05:54 )

Proč ze všeho děláme problémy,někdo je přeci pod tím projektem podepsán a rovněž někdo se podepsal pod část projektu, kde je uvedeno jaké kabely jsou vhodné pro takovouto stavbu,ale mi s tím objevujeme ameriku a jsou kolem toho další a další arbitráže, naschvály-jako je neplacení nějakých víceprací a vykopávání dalších a dalších "kostlivců" v tomto neskutečném tunelu na peníze,kdo s tímto horkým bramborem konečně hne, proč ti, kteří "zmršili" tuto část tunelu už nesedí u soudu a nezodpovídají se a odeberou se jim osvědčení(kulaté razítko) za neschopnost, rovněž předražení této stavby na několikanásobek původní projektové ceny je velmi podezřelé, ale ani se nelze divit, v zemi,kde nikdo za nic neodpovídá je takový jev zřejmě normální a nejvíc na tom vydělají soudci a obhájci,protože to vypadá na stovky kauz a dohadů,kdo, co,kdy,kde,komu, nevzpomínám si,a při tom stačí využít pouze platné zákony a hlavně je dodržovat!

petr11 ( 23. března 2015 05:24 )

.....A hrdý buď, žes vytrval a neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí!!!

Zobrazit celou diskusi