Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KOMENTÁŘ: V České televizi si pletou veřejnoprávnost s totalitou!

Komentátor Blesk.cz Petr Holec se vyjádřil k České televizi.
 (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. března 2015
06:29

Podle prezidenta Miloše Zemana neplní ČT veřejnoprávní funkci a „stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí“. ČT kritizuje poté, co se její šéf Petr Dvořák nechal slyšet, že by koncesionářské poplatky měli platit i lidé bez televize. „Nejjednodušší řešení je, aby se peníze vybíraly za každou domácnost,“ řekl Dvořák.

To určitě – přinejmenším pro ČT. Dvořák by tak před další daní ušetřil jen lidi bez domácnosti, tedy bezdomovce. Argumentuje tím, že se dnes na televizi díváme i na webu, takže k tomu nepotřebujeme televizi.

Pak by ale měl zdanit i bezdomovce: představte si, že zrovna popíjejí krabicové víno před hospodou a skrz okno celý den sledují vynikající program všech pěti kanálů ČT…

Veřejnoprávní funkce ČT je skutečně sporná, přinejmenším u některých jejích kanálů. Třeba ČT1, z níž se stal recyklační kanál starých estrád, zbytečných seriálů a béčkových filmů; ty stejně a především bez poplatků obstarají komerční televize. Jak ostatně ví i Dvořák, jenž předtím šéfoval Nově, kterou ČT pořád podivně kopíruje.

Nic proti zpravodajské ČT24, je určitě dobré mít v zemi aspoň jedny nehospodské zprávy. Navíc nikdo nezastoupí pozdně večerní exhibicionismus Davida Borka, moderátora Událostí komentářů. Ten je tak ostře veřejnoprávní, že žádného z hostů nenechá říct ani slovo.  

Uniká mi ovšem, nač potřebujeme současně ČT2 i ČT art, jenž se z denního dětského kanálu večer mění v kanál pro dospělé? Nebo aspoň občas, když nám na Kavčích Horách pustí v čase, kdy většina z nás spí, nějaký lepší film.

Jinak ale na ČT art narazíte i na spoustu věcí z ČT2, jež si zaslouží jediný kanál – ten odpadní. O víkendu dokonce běží současně stejný pořad na ČT2 i na dětském kanálu. Proč máme platit za něco takového? Snad proto, že to v ČT prostě platí z cizího, takže je to nepálí.

Stejně jako je nepálí, že dramaturgie sportovní ČT4 evidentně trpí slabostí buď pro staré sportovní zápasy, nebo naopak přímé přenosy největších bizarností. Místo plošných poplatků zavánějících totalitou by Dvořák měl politiky spíš požádat, aby mu odebrali pár kanálů. Vsadím se, že by se dost ulevilo i jemu!

borjar ( 23. března 2015 03:35 )

Nevíte někdo jak odhlásit ČT ? Abych se nemusel stydět , že platím za zmanipulovane informace .

dissent ( 9. března 2015 13:36 )

dissent ( 9. března 2015 13:35 )

Co by kdo chtěl od takového h.ovada jakým je Dvořák? Je to normální šmejd,který by v jiném státě byl už dávno z telky pryč,prase vyžraný.

fujhnus ( 9. března 2015 13:20 )

at si ji zablokuji jako na satelitu ruzne kanaly a kdo bude chtit se na CT divat at si ji zaplati

stokl.roman ( 9. března 2015 12:50 )

Zeman má samozřejmě pravdu, ostatně jako vždycky

Zobrazit celou diskusi