Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přerozdělování Hradu dokončeno: Duka a Zeman se podělili

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka podepisují memorandum o převodu budov
Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka podepisují memorandum o převodu budov  (Autor: Hana Brožková, Archiv KPR)
Autor: ČTK, bru - 
16. července 2015
15:23

Prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka dnes na Pražském hradě podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opravené a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Podmínky memoranda tvrdě kritizuje kardinál Miloslav Vlk.

"Uspořádání vlastnických a užívacích práv by mělo být podle memoranda do 31. ledna 2016 takové, že Metropolitní kapitule bude vydán objekt Nového probošství a Náboženské matici objekt kláštera sv. Jiří," uvedlo v tiskové zprávě pražské arcibiskupství.

"Bazilika sv. Jiří a kostel Všech svatých budou užívány církví k liturgickým účelům, Mladotův dům bude nadále užíván Metropolitní kapitulou v rámci již existující výpůjčky a budova Starého probošství bude kapitulou užívána do té doby, než své sídlo přesune do Nového probošství," stojí dále v textu.

Duka také vyjádřil podporu tomu, aby noví majitelé učinili závazek, že objekty Jiřského kláštera a Nového probošství do pěti let od nabytí zrekonstruují. Dnes jsou podle něj ve velmi neutěšeném stavu. Pražský arcibiskup také podpořil to, že se původní vlastníci církevního majetku vzdají svých restitučních nároků k ostatním objektům na Pražském hradě.

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka na Pražském hradě Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka na Pražském hradě | Hana Brožková, Archiv KPR

Právě to dnes ostře kritizoval kardinál Vlk. "Já mám na mysli to, že zákon o restitucích nestanoví žádné takové podmínky, jako že nabyvatel musí objekt opravit, nebo že nesmí žádat další objekt, na který má ze zákona právo. Takové podmínky jsou protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy," napsal ČTK.

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

deratizater ( 16. července 2015 17:48 )

Kdo dal Zemanovi právo darovat nenažrané katolické církvi majetek státu budovy na Pražském hradě? Je to trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele

kukuku ( 16. července 2015 16:03 )

Klasika jednání s černopr*delníky: Církevními restitucemi se napakovali, naslibovali kdeco, ale když mají pustit chlup na opravy, tak nenažraný Vlk má pořád málo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa