Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozemkový úřad zažaloval sám sebe, kvůli vydání pozemků maltézským rytířům

Kvůli 0,8 hektarům vydaným řádu maltézských rytířů podal Státní pozemkový úřad žalobu sám na sebe.
Kvůli 0,8 hektarům vydaným řádu maltézských rytířů podal Státní pozemkový úřad žalobu sám na sebe.  (Autor: Wikipedie/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
21. ledna 2016
11:53

Státní pozemkový úřad poprvé v historii podal žalobu sám na sebe, resp. proti rozhodnutí své pražské pobočky. Nelíbí se mu vydání pozemků v pražské Březiněvsi řádu maltézských rytířů. Ke konci roku 2015 projednal úřad 95 procent žádostí od církví na vydání zemědělských pozemků. V šesti krajích projednal 100 procent výzev.

Pozemkovému úřadu se nelíbí vydání nezastavěných 0,8 ha v pražské Březiněvsi. „Jde o první žalobu, kterou úřad kvůli rozhodnutí některé své pobočky podal,“ řekla ve čtvrtek ředitelka úřadu Svatava Maradová.

Rytíři žádali v Březiněvsi a v Ďáblicích o pozemky o výměře 180 hektarů. Žalobu úřad podal proto, aby mohly být vyloučeny případné pochybnosti o rozhodnutí. Mohly by se podle ní týkat zejména otázky nástupnictví řádu.

Krajský pozemkový úřad pro hlavní město Prahu na konci listopadu rozhodl o vydání 46 hektarů pozemků v Březiněvsi včetně historického dvora maltézským rytířům. Zároveň rozhodl o tom, že řádu nevydá deset hektarů pozemků „z důvodu jejich zastavěnosti a potřeby pro budoucí výstavbu veřejně prospěšných dopravních staveb“, zejména Pražského silničního okruhu.

Maltézský řád požádal v rámci vyrovnání se státem o 180 hektarů. Ke konci listopadu pozemkový úřad rozhodl o 126 hektarech, z toho u 24 hektarů řízení zastavil a pozemky nevydal, neboť jsou ve vlastnictví fyzických a právnických osob.

Úřad projednal 95 procent výzev

Počet soudních sporů kvůli církevním restitucím stoupl v prvním letošním týdnu o 72, úřad zatím dohromady vedl 323 sporů. Ukončených je pouze 21, z toho přibližně v polovině byl úřad úspěšný.

Podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Jirsy jsou nejdůležitější žaloby proti vydání od Německého řádu, premonstrátů z Teplé, broumovských benediktinů a oseckých cisterciáků.

Ke konci loňského roku úřad projednal 95 procent žádostí od církví na vydání zemědělských pozemků. Církevní subjekty požadovaly 110 778 pozemků a 487 staveb. Pozemkový úřad vydal 44 264 pozemků a 94 staveb.

Nejvíce výzev zbývá projednat ve Středočeském kraji (19 %), dále v Moravskoslezském (11 %) a Jihomoravském (9 %). Středočeský kraj administroval největší počet pozemků v rámci celé ČR, bylo jich 12 801. V tomto kraji již také bylo vydáno nejvíce pozemků: 7135. Na druhém místě je zatím v počtu vydaných pozemků Jihočeský kraj (6418) a na třetím Vysočina (4843).

Největší počet pozemků požadovalo Arcibiskupství olomoucké, které podalo výzvy na 2168 pozemků. Kanonie premonstrátů v Teplé požadovala 1306 pozemků a Biskupství ostravsko-opavské 1240 pozemků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi