Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO: Tsiprase v europarlamentu ugrilovali. Babišův přítel „sjel“ řeckého premiéra jako uličníka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: simao - 
9. července 2015
18:35

To video viděly už miliony lidí. Belgický europoslanec Guy Verhofstadt se v europarlamentu pustil do Alexise Tsiprase za to, jak si Řecko v současnosti počíná. Chce půjčit peníze a nepředkládá žádné návrhy, jak ušetřit. Verhofstadt, který je přítelem vicepremiéra Andreje Babiše, to řekl pořádně od plic přímo před šéfem řecké vlády. „Sjel“ Tsiprase jako malého kluka, ten se jen mračil.

Řecký premiér Alexis Tsipras se vydal do europarlamentu ve Štrasburku. Rozdával tradičně úsměvy na všechny strany, navzdory tomu, že je Řecko na pokraji bankrotu, se Tsipras tváří často značně suverénně. Při proslovu, který měl Belgičan Guy Verhofstadt, se však jeho obličej pořádně protáhl.

Zpočátku se sice Tsipras tvářil lehce arogantně, až pobaveně. To když ho Verhostadt vítal u diskuse k řeckému problému. Postupně se však mračil čím dál tím více. Europoslanec a šéf frakce ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu, kam patří i ANO Andreje Babiše, pozn. red.) Verhofstadt totiž Tsiprasovi pořádně od plic sdělil, co si o řecké krizi myslí.

I got angry this morning at Mr Tsipras, because we need to see concrete proposals coming from him. We can only avoid a #Grexit if he takes his responsibility. Watch my speech again here

Posted by Guy Verhofstadt on 8. červenec 2015

Verhofstadt zkritizoval především řecký přístup – sliby reforem a údajné záměry, ale „skutek utek“. Řekové chtějí od EU peníze, s konkrétními návrhy zatím nepřišli. Levicová Syriza, která je nyní řeckou vůdčí silou, ostatně nalákala voliče na to, že k utahování opasků a úsporným opatřením nedojde. Jenže bez toho nepustí evropští věřitelé patrně už ani euro...

Jsem naštvaný, o reformách jen mluvíte

Verhofstadt vytkl při svém „grilování“ Tsiprasovi, že řečtí politici zatím nevynaložili dostatek úsilí. „A to je dnes náš problém,“ uvedl na úvod své bouřlivé řeči Verhofstadt. „Mluvíte o reformách, ale my jsme zatím neviděli žádné konkrétní návrhy reforem,“ hřímal Belgičan. Dramaticky zvyšoval hlas, od europoslanců sklidil za svá slova potlesk. „Jsem naštvaný, protože kráčíme ke grexitu (odchodu Řecka z eurozóny – pozn. redakce). Už pět let k němu kráčíme... Poslední měsíce k němu přímo běžíme,“ upozornil Verhofstadt.

Jen na jeho profilu na Facebooku vidělo jeho plamennou řeč přes 4 miliony lidí. A další uživatelé na YouTube a dalších sociálních sítích. Verhofstadt zkrátka sdělil Tsiprasovi, co si myslí mnozí – řečtí politici jen natahují ruce, na oplátku ale nechtějí nic dát. „Musíte nabídnout balík hlubokých strukturálních reforem. A když mluvím o balíku, mám na mysli přesný plán. Mapu cesty, jasný kalendář. Už žádné záměry,“ upozorňoval Tsiprase důrazně Verhofstadt.

Řecké vládě Verhofstadt doporučil, ať se vypořádá s klientelismem ve své zemi. Ať zavede nutné zákony, ať se do klientelistické sítě sama nezaplétá. Verhofstadt uvedl příklad, kdy Syriza nedávno dodala 12 z 13 nových úředníků na řecké ministerstvo školství. „Využíváte systém pro sebe a řítíte se do pasti,“ varoval europoslanec. Upozorňoval při tom, že na řecký odchod z eurozóny doplatí především běžní řečtí občané. 

Verhofstadt vyzval Tsiprase např. k tomu, ať výrazně zeštíhlí státní aparát či transformuje bankovní systém. „Přes 800 tisíc státních zaměstnanců je skutečně neúnosné,“ káral Řeky Verhofstadt. „V Řecku ještě nikdy nebyl premiér s tak silným mandátem, jako máte vy. Vyhrál jste volby, vyhrál jste referendum,“ upozornil europoslanec na Tsiprasovu pozici (zatím) neochvějného řeckého lídra. „Ukažte, že jste skutečný vůdce, a ne falešný prorok,“ vyzýval Verhofstadt marxistického politika. Z první ruky měl přitom tuhle podívanou český europoslanec Pavel Telička, který v tu chvíli seděl přímo za Verhofstadtem.

handgood ( 12. července 2015 11:06 )

Řecký Odysseus Tsipras se snaží dobýt zlato a poklady trojské EU pomocí řeckého úvěrového koně. Je EU tak prohnilá, že mu na to skočí? Jak by asi EU hájila státy vzniklé rozpadem východního bloku? Jak to, že Řecku vůbec dovolila vstup do měnové unie? Vždyť Řekové žijí pouze z turistického ruchu. 4 měsíce pracují a 8 měsíců mají leháro a za vyšší plat a důchody, než u nás těžce pracující dělníci. Tomu se říká sociální spravedlnost v EU.

tgbg ( 10. července 2015 08:36 )

Vládnoucí komunističtí zrádci Řecka dosazeni Ruskem se snaží stůj co stůj rozbít, rozkližit a zruinovat EU. Rusko, které samo je na pokraji bankrotu, usiluje o rozpoutání další světové války a toto je pro Rusko ideální příležitost.

nosradamus ( 9. července 2015 21:24 )

Cirkus EÚ má problém,musí sa čakať na príkazy z USA.

ivuska1 ( 9. července 2015 20:50 )

Belgickeho kriklouna citujete ale pokud jste sledovali primy prenos z EU , tak proc necitujete vyjadreni jnych zemi napr UK atd !!!!!!! Jste podplaceni a neseriozni bulvar

nouzy ( 9. července 2015 20:47 )

A on se mu zvesela směje do obličeje.. Řecko vyškrtnout z EU a chtít vrátit dluh do posledního eura! Šmejdi cik*nský!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa