Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr Holec: Eurozóna by měla Řecku pomoci – od eura

Makejte. Nás zmáhá práce na slunci, vzkazuje Řecko eurozóně
Makejte. Nás zmáhá práce na slunci, vzkazuje Řecko eurozóně  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. července 2015
05:03

Ani ruský prezident Vladimir Putin si z EU nedělá takovou legraci jako řecká vláda. Ta nejdřív nechá Řeky hlasovat o neexistujícím záchranném programu, který stejně nebyl ničím jiným než další kamufláží řeckého bankrotu, načež její věčně rozesmátý premiér Alexis Tsipras (kde sakra pořád bere dobrou náladu? Většina z nás je při bankrotu smutná) přiveze na summit do Bruselu místo nového plánu záchrany země jen novou žádost o další miliardy eur.

„Přicházím se silným mandátem od řeckého lidu… Řekové nechtějí hodit další břemeno na evropské daňové poplatníky,“ řekl včera Tsipras v europarlamentu, kde mu i zatleskali. Možná proto, že o břemenu evropských daňových poplatníků vědí i tady své, i europoslanci jsou trochu jako Řekové: hodně peněz a sociálních výhod, méně práce a brzy do štědrého důchodu. Říkejme tomu evropská solidarita, jíž je i řecký premiér poslední dny plný.

Ano, Tsipras má mandát od řeckého lidu. Ten lidu ostatních zemí eurozóny říká zhruba následující: makejte a na rozdíl od nás plaťte daně, protože my daně od dob turecké nadvlády neplatíme, a co jsme v EU, tak musíme do důchodu chodit dřív než vy, protože nás zmáhá slunce. Jinak na vás ale žádné břemeno hodit nechceme!  

Asi nejvýmluvnější situace celé řecké ságy nastala na nedávném summitu ministrů financí eurozóny. Na něm nyní už padlý řecký ministr financí Janis Varufakis řekl svým kolegům z chudších postkomunistických zemí, že řečtí důchodci nikdy nepřistoupí na podobné almužny, jaké mimochodem mají i čeští důchodci, přestože Řecko na vyšší důchody nemá, protože momentálně nemá vůbec na nic. Kromě zbytečných referend, samozřejmě.

Nejhorší na EU je, že Řekům neumí říct, že si sami odhlasovali silný mandát, aby si teď pomohli sami. Čímž by vlastně jen naplnila slova řeckého premiéra, že nechce hodit placení za Řecko na jiné země. Jestli ovšem EU – nebo přesněji její větší a bohatší část eurozóna – nemá ani odvahu vyjít vstříc někomu jako Řecko, které se mentálně stále pohybuje někde mezi Tureckem a Balkánem, jak se chce proboha pasovat s Čínou, USA nebo nedejbůh Ruskem, jemuž občas na mapě přibude území cizího státu, aniž by o to samo usilovalo?

datelobecny ( 9. července 2015 11:59 )

ECB éčka tiskne jak vánoční přaní, ty prachy nemají prakticky žádnou hodnotu. Je to logické, víš co nás stojí Brusel, když jeden poslanec bere půl miliónů? Do toho štědré sociální dávky, financování Afriky, uprchlíků z kdoví odkud. Socanská politika se ale nedá dělat věčně, jednou to bouchne, a ti co to zavinili, budou dávno mimo Evropu. Řecko je jen jeden z mnoha vysavačů peněz.

datelobecny ( 9. července 2015 11:47 )

Kdyby v Bruselu seděli opravdoví politici znalí ekonomiky, tak se toto nikdy nestane.

ivoadler ( 9. července 2015 10:14 )

Holec? Neznám! V jednom má ale pravdu. Ten případ s Řeckem je třeba ukončit! Sleduji různé cestopisné, zejména gastronomické pořady a všichni ti tvůrci jsou nadšení tou středomořskou pohodovou mentalitou. Teď už vím, proč jsou tak pohodoví. Žijou na dluh. Je jen jejich věcí, jak žijou, ale za své. Ono se to netýká jenom Řecka. Pohodovou středomořskou mentalitu má i Itálie, Španělsko, Portugalsko (Francie?).

xxxx678 ( 9. července 2015 09:44 )

Kamarádka na Krétě,kolegyně na Olympské riviéře a jen se diví,co,že se u nás píše,že v letoviscích dochází v restauracích,hotelech,obchodech jídlo.Tam je vše v pohodě,žádné nedostatky nepociťují,takže zase nějaké bulvární drby

gogo ( 9. července 2015 09:12 )

Přesně tak. A až Řecku EU dodá další vagony bankovek na nenávratnou půjčku, tak jsem zvědav, kdy splácení půjček EU zastaví Itálie, Španělsko, Portugalsko.. Proč by právě oni měli splácet dluhy, když Řecko je vysmáté ?

Zobrazit celou diskusi