Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prázdnou řeckou kasu drží další marxista. Kdo je muž, který vystřídal motorkáře Varufakise

Autor: simao, ČTK - 
8. července 2015
05:00

Řecko má nového ministra financí, který hájí jeho zájmy při vyjednávání se zástupci EU. Místo temperamentního Janise Varufakise, muže, který na řadu jednání jezdil na motorce, zaujal další ekonom-marxista Tsakalotos. I on však platí za tvrdého vyjednavače, který je členem krajně levicového hnutí SYRIZA.

Oba mají doktorát, oba mají image neústupných mužů. Přesvědčených marxistů. Holohlavého Janise Varufakise vystřídal Euklidis Tsakalotos. Nový řecký ministr financí má však ještě těžší úkol než jeho předchůdce.

V době, kdy po uši zadlužené Řecko zoufale potřebuje peníze, které chybí v bankách i bankomatech, a řecké hotely a obchody hlásí problémy s potravinami, nechce Řecko ustoupit od své rozhazovačné sociální politiky. Tsakalotos však má dojednat další přísun peněz od EU. V neděli se kvůli tomu sejde mimořádný summit EU za účasti všech čelních představitelů 28 států.

Ještě před tím se v sobotu patrně sejdou ministři financí eurozóny. „Nemám pochyb, že toto je možná nejkritičtější moment v historii EU a eurozóny,“ uvedl někdejší polský premiér Donald Tusk. A složitost situace přiznává i Tsakalotos: „Nebudu zakrývat, že jsem velmi nervózní. Přicházím ve velmi složitém okamžiku řecké historie.“

Ministrem na prahu další antické tragédie

Patrně i proto vystupoval Tsakalotos při příjezdu na mimořádný summit do Bruselu o něco smířlivěji než jeho předchůdce Varufakis, kterého v Německu napůl žertem přirovnávali kvůli jeho vizáži k Lordu Voldemortovi z Harryho Pottera.

Varufakis neuspěl, Tsakalotos však již s vyjednáváním s evropskými věřiteli má zkušenosti – hlavním vyjednávačem se stal již v květnu. To když Varufakis postupně mizel do ústraní. 

Ministrem se Tsakalotos stal v pondělí. V současné Tsiprasově vládě však figuruje již od jejího vzniku v lednu 2015. Dosud v ní zastával funkci náměstka ministra zahraničí pro mezinárodní ekonomické vztahy. Co se o něm ví?

• Ve vládní levicové straně SYRIZA je Tsakalotos členem ústředního výboru; v této straně působí téměř deset let a bývá označován za „mozek její ekonomické politiky“. V květnu 2012 byl za stranu SYRIZA poprvé zvolen do parlamentu, kde zasedá doteď.

• Je zastáncem setrvání Řecka v eurozóně, ale odmítá další tvrdá úsporná opatření. „Nechceme zvláštní zacházení, žádáme jen rovné zacházení,“ prohlásil letos v březnu v Dublinu při návštěvě konference irské ostře nacionalistické strany Sinn Fein.

• Není tak politicky výrazným mužem, který by se vyhříval na světle ramp, jako na motorce jezdící Varufakis, chodící i na setkání s vrcholnými politiky v kožené bundě. Tsakalotos je politikem spíše britského, diskrétního střihu. Patrně i proto, že velkou část života strávil právě v Británii, kde vystudoval politologii, filozofii a ekonomii na Oxfordské a Sussexské univerzitě a v roce 1989 dostal doktorát na Oxfordu. Poté pracoval rok jako výzkumný pracovník na univerzitě v Kentu, kde pak tři roky vyučoval.

• Od října 2010 je profesorem ekonomie na aténské univerzitě.

• Není řeckým rodákem, narodil se v nizozemském Rotterdamu a jeho manželkou je britská ekonomka Heather Gibson.

 • Příčiny současných potíží Řecka vidí v dopadu finanční krize z roku 2008 a také v „krizi demokracie“ v eurozóně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 8. července 2015 11:48 )

Na tom něco je. Taky všichni, které jmenujete jsou komunisti nebo socialisti.

ivoadler ( 8. července 2015 10:30 )

Řecko si žije nad poměry, ale nad poměry si žije i celá eurozóna. Odtud ty potíže.

jeromeklapka ( 8. července 2015 09:04 )

"Nechceme zláštne zacházení,žiadame len rovné zacházení"

jerry39 ( 8. července 2015 07:42 )

Neschopnost EU to se mi libi

Zobrazit celou diskusi