Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tsipras přirovnal Řecko k pohitlerovskému Německu. Kvůli odpuštění dluhu

Autor: mb - 
9. července 2015
13:40

Řecká vláda má ve čtvrtek přijít s návrhy, které by uspokojily i mezinárodní věřitele. Ale řecký premiér Alexis Tsipras (40) místo toho v europarlamentu zaútočil na Němce, když je nepřímo obvinil z pokrytectví. „Vám taky odpustili dluh,“ říká Tsipras s odkazem na poválečnou historii země.

„50 procent německého dluhu bylo tenkrát odpuštěno,“ narážel Tsipras na dohodu z Londýna z roku 1953. Mezinárodní věřitelé tehdy odpustili poválečnému Německu značnou část dluhů. A splátky rozložili na 30 let.

S podobným řešením přišel řecký premiér před několika dny. Požadoval odpuštění 30 procent dluhu a rozložení splátek na 20 let. „Byl to největší projev solidarity v moderních evropských dějinách,“ domnívá se o úmluvě z Londýna Tsipras.

Ekonomové kvůli Řecku ve válce argumentů

„Po válce roku 1945 byl dluh Německa 200 procent HDP (řecký dluh činí 177 procent HDP, pozn. red.). O deset let později to bylo zhruba již jen 20 procent. Toho by Německo nikdy nedosáhlo, kdybychom jim kladli stejné podmínky, jako dnes klademe Řecku,“ tvrdí francouzský ekonom Thomas Piketty (44).

S tím ale nesouhlasí ekonom Timothy W. Guinnane. „Takový argument je nepochopením historických událostí, které předcházely roku 1953, a stejně tak ekonomických principů, které jsou obsaženy v Londýnské dohodě,“ míní.

Poválečné Německo bylo zcela na kolenou, spojenci se navíc chtěli vyhnout chybě, kterou udělaly vítězné mocnosti po první světové válce. Válečné reparace a neutěšená ekonomika byly totiž jedním z důvodů, které přivedly Adolfa Hitlera k moci.

Video Zoufalí lidé v Řecku před bankomaty - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Dohodnou se?

Ačkoliv evropské instituce přislíbily, že poskytnou řeckým bankám finance až do neděle, kdy se má sejít mimořádný summit EU, už ve čtvrtek se očekává, že Řekové přijdou s novým návrhem, který bude uspokojivý pro obě strany.

Jak Brusel, tak Atény začínají vysílat signály, že jsou svolné ke kompromisu. „Chceme dohodu, která nám umožní naše dluhy splatit,“ prohlásil Tsipras. „Realistický návrh Atén by měl jít ruku v ruce s realistickým návrhem věřitelů na umoření dluhu. To by mělo zajistit spokojenost oběma stranám,“ oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk (58).

Londýnská dohoda z roku 1953

Co přesně znamenala dohoda z Londýna? Věřitelé odpustili Německu polovinu dluhu a rozložili splátky na 30 let. Německo ovšem mělo splácet pouze, pokud prokazovalo růst a splátky nepřesáhly tři procenta částky exportních výnosů. Některé splátky navíc začalo platit až po sjednocení země, poslední splátku Německo zaplatilo až v roce 2010!

 

lumidek ( 9. července 2015 16:47 )

Analogie je hezká. Je tu jen jeden podstatný rozdíl mezi poválečným Německem a dnešním Řeckem. V poválečném Německu už měl Hitler po úspěšné sebevraždě, zatímco v případě dnešního Řecka a jeho premiéra na to stále jen netrpělivě čekáme.

ernstthal ( 9. července 2015 16:06 )

Takové přirovnání dluhů může podpořit jenom nějaký komunistický lampasák v důchodu.

ernstthal ( 9. července 2015 15:56 )

Ten blb je něco jako českej komunista z let 1948 až 1989. Brát si do huby pracovitého a schopného němce.A sám všechno prochlastat a prožrat.

jana999 ( 9. července 2015 15:52 )

no ale s tím německem mají pravdu

jerry39 ( 9. července 2015 15:51 )

Tsipras ma pravdu.

Zobrazit celou diskusi