Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sebevrah ve Sněmovně?! Muž chtěl skočit mezi poslance

Muž chtěl spáchat sebevraždu skokem mezi poslance.
Muž chtěl spáchat sebevraždu skokem mezi poslance.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
29. dubna 2015
19:27

Tohle jednání nadlidí ve Sněmovně bylo pořádně divoké. Ovšem tentokrát nikoli kvůli přestřelkám poslanců. Narušil jej muž, který chtěl skočit mezi poslance! Jeho příbuzný tvrdí, že nešlo o sebevraždu, ale snahu upozornit na případ bezpráví.

Jednání Sněmovny narušil muž, který se prý pokusil spáchat sebevraždu skokem z galerie pro veřejnost. Takovou zprávu přinesla ve středu v podvečer Česká tisková kancelář.

„Jeden z diváků na galerii pro veřejnost se pokusil překonat zábradlí. Chtěl seskočit dolů. V tom mu ale zabránila ochranná služba policie, která je na galerii stále přítomna,“ potvrdil Blesk.cz šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Dramatické okamžiky popsala Blesk.cz poslankyně za ODS Jana Černochová, která ve Sněmovně sedí přímo naproti galerii. „Nebylo to samozřejmě příjemné,“ uvedla poslankyně. Pána prý zpozorovala již během odpoledne, na galerii byl tak poměrně dlouho. Divila se proto, na jaký bod jednání Sněmovny čeká, a v jednu chvíli se jí zdálo, že mu unaveně padla ruka a usíná.

„Řekli nám, že je to psychicky nemocný pán, který se několikrát pokoušel o sebevraždu,“ prozradila Blesk.cz Černochová. Muži mělo být okolo padesáti a měl berle. Muž skončil v péči záchranářů, incident prošetřuje policie.

Blesk.cz se ale ozval mužův příbuzný, který tvrdí, že se vůbec zabít nechtěl. „Jmenuje se Pavel P. a udělal to, aby upozornil na sedmnáct let se vlekoucí kauzu, kdy stát zfalšoval listiny vratky z finančního úřadu,“ vysvětlil Blesku. Podle něj se domnělý sebevrah o něco podobného pokusil už v minulosti. Jednou se připoutal řetězy k Nuselskému mostu, pak zase držel 45 dní hladovku na náměstí Republiky a měsíc před ministerstvem financí. Jedná se prý také o stejného muže, který minulosti shodil z galerie na poslance letáky.

Jednali o českých dětech v Norsku

Galerie, přístupná veřejnosti, se nachází nad místy, kde v současnosti sedí dle aktuálního zasedacího pořádku poslanci KSČM a ČSSD. Incident se stal během projednávání zprávy premiéra o situaci českých dětí odebraných matce úřady v Norsku.

„Bohužel během projednávání zprávy premiéra o rodině Michalákových se pokusil skočit z balkonu pro hosty pán, ochranná služba tomu naštěstí zabránila. Mělo se jednat o pokus o sebevraždu. Je to psychicky nemocný člověk, který se už jednou pokusil o sebevraždu,“ řekl ČTK místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který v ten moment jednání Sněmovny řídil.

Ochranná služba muže vynesla na chodbu, kde s ní komunikoval. Na pomoc přispěchal lékař a poslanec ČSSD Jiří Koskuba a také předseda klubu Úsvitu Marek Černoch, který mu také nabídl svoji pomoc.

Galerie ve Sněmovně: Je nutné předložit průkaz

Muž musel stejně jako každý jiný návštěvník Sněmovny projít kontrolou při vstupu do Sněmovny. Návštěvníci procházejí detekčním rámem, jejich věci prohlíží policie rentgenem. Podle kancléře se bezpečnostní pravidla v souvislosti s dnešním incidentem zřejmě měnit nebudou.

Na jednání Poslanecké sněmovny se přitom lidé mohou dostat po předložení platného průkazu totožnosti či pasu. „Návštěvu není možné předem rezervovat. Při vstupu do budovy předkládají jednotlivci na recepci ve Sněmovní ulici č. 4 platný občanský průkaz či cestovní pas,“ stojí na stránkách Sněmovny.

Časová omezení pro pobyt na galerii jsou zavedena pouze pro velké skupiny. „Skupiny návštěvníků, například školy, předloží jmenný seznam účastníků exkurze, který je u osob starších 15 let doplněn čísly občanských průkazů či cestovních pasů. Maximální doba návštěvy pro větší skupiny je z kapacitních důvodů 30 minut,“ stojí dále na stránkách PSP ČR.

tgbg ( 30. dubna 2015 08:40 )

Chtěl spáchat sebevraždu kvůli neustálé ruské fašistické lživé propagandě.

fotrpjotr ( 30. dubna 2015 04:29 )

Chtěl spáchat sebevraždu kvůli neustálé americké lživé propagandě.

majojo ( 29. dubna 2015 22:24 )

Ale ve Sněmovně snad žádný pangejt není.... Jo, parchantů je tam požehnně. Kdyby sejmul jednoho-dva, nepomohlo by to.

majojo ( 29. dubna 2015 22:22 )

A ty krávy z EU takovéhle prkotiny neřeší: Odkud se budou dovážet brambory do naší gubernie, je pro ně přednější.

majojo ( 29. dubna 2015 22:20 )

Kdyby trefil Kalouska, snad bych mu i pohřeb zaplatila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa