Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Zeman vyšel z pivovaru: Proč tu mrznete? Ptal se handicapovaných. Za Peroutku se neomluví

Autor: uá, simao, ČTK - 
4. února 2015
03:30

S transparenty, bubínky a píšťalkami čekali postižení na Miloše Zemana v Krásné Lípě na Děčínsku, aby s ním probrali jeho slova o vzdělávání handicapovaných. Od prezidenta, který předtím poseděl s podnikateli v pivovaru, se jim však dostalo pokárání…

Hlava státu nejdříve navštívila Varnsdorf, kde definovala nepřizpůsobivého: Je to ten, kdo odmítne nabízenou práci. „Takový člověk by měl přijít o dávky. Měl by pobírat nikoli životní ale pouze existenční minimum, které činí 2300 korun měsíčně,“ řekl.

Skupině handicapovaných, kteří přišli protestovat proti jeho výrokům o tom, že postižení nepatří do běžných škol, svůj názor zopakoval. Zároveň je pokáral, že mu skáčou do řeči, a že jejich doprovod je nezodpovědný, protože je nechal dvě hodiny mrznout na náměstí.

Video Demonstrace proti výrokům Miloše Zemana o postižených lidech - Blesk: Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Za Peroutku se neomluví

Zeman poté v rámci druhého dne své prezidentské návštěvy Ústeckého kraje zamířil do Děčína. A tam došlo i na obvyklé setkání s občany. Řeč se stočila i na prezidentova slova o novinářovi Ferdinandu Peroutkovi. Sdružení Ferdinanda Peroutky totiž vyzvalo prezidenta k veřejné omluvě za zneuctění Peroutky. Zeman však k omluvě nevidí důvod, prozradil děčínským občanům.

Zeman hovořil o Peroutkovi minulé úterý ve svém projevu na pražském fóru k holokaustu, kdy mluvil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci nacismem. Právě v této souvislosti Peroutku, který však za nacistů prošel i koncentračními tábory, zmínil.

"Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," pronesl tehdy Zeman.

Historik Petr Zídek a později i Sdružení Ferdinanda Peroutky však upozornili, že žádný takový Peroutkův článek nelze dohledat a že autorem článku s citací o andělech a vlcích je Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý. To potvrdil i Stránského syn Martin Jan Stránský.

abyss ( 4. února 2015 12:17 )

Ty míň čti a víc mysli....

abyss ( 4. února 2015 12:16 )

To že se Putin chová jako fašista nelze přehlédnout. On ten komunizmus s tím fašizmem k sobě měly vždycky dost blízko.....

abyss ( 4. února 2015 12:14 )

Ať už táhne Zeman do háje s tou diskriminací handicapovaných. Když lehce mentálně handicapovaný a jednoruká v pohodě zvládají obsluhu v pivovarské hospodě, v létě i s předzahrádkou, je opravdu hnus, že nesměli obsluhovat Zemana aby tím nevyšlo jasně najevo jak zrůdné jsou ty jeho kecy o segregaci.

handgood ( 4. února 2015 11:35 )

rudyptak48 ( 4. února 2015 11:35 )

Všichni naši politici, včetně prezidenta, mají jedno společné, a to je láska k pravdě... Což prezentují i slova těchto veršů, proto jim lidi nevěřte, nebuďte jako tupé stádo. Kdo dvakrát lhal ti, zalže ti znova, kdo dvakrát podvedl, podvede zase. Hovězím zvykem kráva se chová, vepřové způsoby má jenom prase. Kdo heslo má v krvi „Co můžeš – urvi“, kurvil se vždycky a zase se zkurví....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa