Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman prozradil své plány s ČNB: Singera nahradí Rusnok!

Miloš Zeman chce guvernérem České národní banky jmenovat Jiřího Rusnoka
Miloš Zeman chce guvernérem České národní banky jmenovat Jiřího Rusnoka  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK ljš - 
12. března 2015
09:17

Ještě rok a dost! Prezident Miloš Zeman potvrdil, že se současným guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem po skončení jeho mandátu dál nepočítá. A nahradit ho nehodlá nikým neznámým, teplé místečko chce svěřit Jiřímu Rusnokovi, kterého už v minulosti jmenoval premiérem.

Zeman minulý týden při návštěvě Plzně řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří "napraví nesprávný krok ČNB", který úspory znehodnotil o šest až deset procent. V rozhovoru pro server iDNES.cz teď prozradil, že na pozici šéfa úřadu počítá s Jiřím Rusnokem.

Ten už v minulosti na podobnou nabídku kývl, když se postavil do čela vlády, kterou její kritici označovali za "vládu přátel Miloše Zemana". V současné době je Rusnok členem bankovní rady ČNB, kam jej loni v březnu právě Zeman jmenoval.

Zeman intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.

Vládní koalice v současné době uvažuje o změně ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady. Prezident to ale odmítá, podle něj by takový krok vedl k politickému vměšování do účinnosti banky.

"V mém případě, protože jsem bývalý ekonom a nemíním jmenovat do bankovní rady diletanty, byť by byli kamarády nejrůznějších politiků, bych to považoval za ohrožení nezávislosti centrální banky," řekl Zeman serveru.

tgbb. ( 13. března 2015 12:12 )

Tebe by měli naložit do lihu a ukazovat jako příklad lidského odpadu.

tgbb. ( 13. března 2015 12:11 )

Oranžoví zloději triumfují.

tgbg ( 12. března 2015 18:41 )

Kolik liber sis koupil za korunu za vlády komunistických grázlů? Kup si rubly bolševická kreaturo.

tgbg ( 12. března 2015 18:40 )

Zeman zešílel a chystá nový komunistický puč. Víme, kam to komunisti za 50 let komunistické hrůzovlády dotáhli. Vyrabovaná a zničená země, totálně vydrancovaná.

e.44 ( 12. března 2015 11:45 )

Njn, když se holt lidi v '89 nechali zblbnout Havlem k "sametu" místo aby tu bolševickou pakáž rozvěsili na kandelábry......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa