Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Handicapovaní protestovali proti Zemanovi: Také můžete být postižený!

Autor: ČTK, simao - 
3. února 2015
16:19

Svými přinejmenším nešťastnými vyjádřeními rozděluje lidi. A některé vyloženě štve. Na Miloše Zemana čekala v úterý na severu Čech skupinka rozhořčených demonstrantů, kterým se nelíbí prezidentova slova o vhodnosti odděleného vzdělávání zdravých a postižených dětí. Je snad postižení přímá volba? Chtěli se zeptat prezidenta. Ten jim ale jen zamával, usmál se a zmizel v pivnici. Později se však vrátil...

Proti výrokům prezidenta Miloše Zemana o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí dnes protestovali lidé během jeho návštěvy v Krásné Lípě na Děčínsku. S hlavou státu chtěli o výrocích, které pronesl před třemi týdny, diskutovat. Zeman se nejprve vydal posedět s podnikateli do místního pivovaru. Demonstrantům jen zamával.

Začleňování handicapovaných do většinové společnosti je přitom podle jedné z organizátorek demonstrace Moniky Lampové nezbytné. „Před dvaceti lety by všichni tihle lidé byli zavření za mřížemi v ústavech, dnes normálně chodí po ulicích. Jediná možná cesta je cesta integrace. Každá jiná cesta je cestou zpátky do středověku nebo do Ruska,“ řekla ČTK Lampová, která s handicapovanými z celého Šluknovského výběžku pracuje už řadu let.

Protestující skupina si pro Zemana připravila cedule s řadou nápisů: „Opravdu je rok 2015?“, „Kdo má normálně pracovat, musí normálně studovat“, „Žijeme tu s vámi“, „Koho vyloučíte příště?“. „Postižení je přímá volba???“, upozorňoval další. "Víte jistě, že nebudete jedním z nás?," dodal další. Někteří protestující si přivezli i červené karty, symbol nesouhlasu s prezidentem Zemanem.

Video Na Zemana v Krásné Lípě čekali demonstranti - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Zeman se později u demonstrantů zastavil. O vzdělávání handicapovaných přitom mluvil při návštěvě Pardubického kraje v polovině ledna. Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Není to žádný rasismus ani preference etnické skupiny, ale děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí a jsem proti ní,“ řekl tehdy Zeman.

Prezidentova slova se nelíbí ani jednatřicetileté Žanetě, která žila dlouhé roky v ústavu. Posledních šest let bydlí sama. „Chodím do práce do místního hotelu, mám samostatné bydlení. Byla jsem dřív v ústavu tady v Krásné Lípě, ale nelíbilo se mi tam. Teď už umím sama dojíždět, jezdím třeba na snowboard do Liberce,“ řekla ČTK Žaneta.

Video Krásná Lípa: Protesty proti Zemanovi a jeho výrokům o postižených - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

babca ( 4. února 2015 16:26 )

Pro "tbgb! To je teda uroven, vas prispevek.

handgood ( 4. února 2015 11:13 )

Proto prezident mluví zpatra, nepotřebuje žádný papír. Je dálkově ovládán z Moskvy. Ten android se Rusům opravdu povedl.

rudyptak48 ( 4. února 2015 10:57 )

Ten článek měl mít název hendikepovaní protestovali proti hendikepu prezidenta. Ten těch nemocí má nějak moc. Nejenže kulhá jak zombie, on ještě převzal komunistické způsoby našich soudruhů. Nejlépe je ukrýt ty chudáky někde do ústavů, někde za mříže, aby se pohledem na ně, nikdo nepohoršoval. To už zavání rasizmem. Strýček Adolf je posílal rovnou do plynu, jako bezcenný lidský materiál, který hyzdí ozdobu árijské rasy. Nevím, jaký důvod má náš bonmot? Snad to není jen tělesná skořápka, dálkově ovládaná z Ruska.

mirkazam ( 4. února 2015 08:41 )

bmOO79O:PŘESNĚ !!!!

mirkazam ( 4. února 2015 08:38 )

kung-fu-jane: přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa