Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vrhači vajec na Zemana zůstanou zatím bez trestu, žalobce zrušil stíhání

Autor: ČTK, kle - 
3. listopadu 2015
08:00

Podle státního zástupce je trestní stíhání za loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana nezákonné. Obvinění z trestného činu výtržnictví čelili po akci na pražském Albertově dva lidé. Žalobce věc vrátil policii k doplnění. Napsala to v úterý MF DNES.

„Trestní stíhání obou pachatelů bylo zrušeno. Žalobce chce, aby policie doplnila nějaké materiály a řádně zdůvodnila své usnesení. Policie samozřejmě může i změnit názor na trestní stíhání,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Podle deníku policie nyní může obvinění buď opravit, nebo případ odložit.

Při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly loni 17. listopadu Zemana na Albertově stovky lidí. Na transparentech mu lidé vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení prezidenta. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Video Zemanovi příznivci měli na Albertově vyhrazený VIP prostor. - tv JOJ
Video se připravuje ...

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, pod kterou Albertov spadá, obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu.

Věc proto putovala k posouzení na radnici. Úředníci z odboru správních agend městské části pak rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem. Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby házení vajec na prezidenta jako přestupek posoudila. V červenci pak policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a koncem srpna obvinila dva lidi.

Demonstrace na Albertově:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xiioma ( 3. listopadu 2015 12:39 )

Rozumné rozhodnutí. To se zase bude Ovčáček vztekat.

moiaza ( 3. listopadu 2015 12:25 )

USA - náš vzor. Nedokáži si představit jak by asi dopadl v USA člověk, který by po Obamovi něco vhodil. Asi by to bylo naposled v životě. U nás takového pomatencce má řada lidí za hrdinu. A to je obrazem naší společnosti, kterou zde vybudoval Havel. Zášť, závist, nenávist, pomsta,agresivita, vulgárnost.To jsou hlavní rysy Havlova kapitalismu.

cid2000 ( 3. listopadu 2015 12:13 )

Pokuď někdo chtěl hodit rajče nebo vajíčko na americký tank, obrněný vůz při průjezdu US-kolon přes Českou republiku hrozilo mu až 3 roky vězení !!! A to naše vláda hlásila a hrozila trestama už několik týdnu předem před průjezdem bojových kolon americké armády s municí připravenou ke střelbě !!! Hříšníci za házení měli být ihned tvrdě potrestání veřejně Českýma soudama!!! Vše bylo už připraveno!!Lido co vemou fixu a nakreslí třeba tykadla ODSS,STOP09 politikům dostávají tresty a jdou do chládku na x-měsíců!!Lidé co ukradnou Prezidentskou standardu z hradu a schovají ji nedostanou nic,jsou beztrestní a jsou vlastně za hrdiny!A víte proč je dvojí metr v naší republice na různé lidi?Protože tomu tady šéfuje Pražská nacistická kavárna co to tady vede a řídí.Poslouchají jak novináři, tak rádia, Tv stanice!!Oni řídí soudy,polici a červené karty!!Žádný Sobotka nebo tak někdo.Prostě to tady řídí bakalovci a podobní oligarchové s kumpány!!!

gabreta ( 3. listopadu 2015 12:05 )

Tam v první řadě sklidil ostudu českej národ, díky pár zaplaceným blbům. Ale pořád je na tom Zeman líp, když si může dovolit bejt v dostřelu, než Obama. Ten mele hubou jen za neprůstřelným sklem a v pěkný vzdálenosti od lidí!!

eliska963852 ( 3. listopadu 2015 10:49 )

Postarší, dlouhovlasá blondýnka: " Přišla pro nás paní, která má na starosti protokol prezidenta "

Zobrazit celou diskusi