Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Za házení vajec na Zemana policie obvinila dva lidi. Hrozí jim dva roky vězení

25 let od sametu: Prezidenta Zemana při odhalení pamětní desky na Albertově vypískali. Házeli po něm i vejce a další předměty.
25 let od sametu: Prezidenta Zemana při odhalení pamětní desky na Albertově vypískali. Házeli po něm i vejce a další předměty.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kle - 
3. září 2015
07:10

Kvůli loňskému házení vajec na prezidenta Miloše Zemana obvinila policie dva lidi. Napsala to Mladá fronta Dnes, které to potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle deníku je jedním ze stíhaných dvaašedesátiletý Jindřich Frühauf. Ten policistům přímo na Albertově házení vajec přiznal, pozdější výpovědí ho ale popřel. „Nebudu vám ty študáky udávat, to si radši napište, že jsem to házel já,“ řekl podle svých slov policistům na Albertově.

Na základě toho byl podle deníku obviněn. Nyní Frühauf tvrdí, že vajíčka neházel a policistům na místě neřekl pravdu, aby dali pokoj mladým lidem, kteří stáli před ním.

„Mohu potvrdit, že v průběhu minulého týdne zahájil vyšetřovatel úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví proti dvěma osobám,“ řekl policejní mluvčí.

Létající vajíčka na Albertově nebyla ani přestupek...

Incident se stal loni v listopadu na pražském Albertově. Při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí.

Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty včetně vajíček.

Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

... nyní „zbabělcům“ hrozí až dva roky

Policisté přímo na shromáždění nikoho nezadrželi. Později konstatovali, že vrhači se dopustili maximálně přestupku. Věc proto putovala k posouzení na radnici a úředníci Prahy 2 rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem.

Změna přišla s nařízením magistrátu, aby Praha 2 házení vajec na prezidenta jako přestupek posoudila.

V červenci pak policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví. Obviněným hrozí až dva roky vězení.

borka30 ( 3. září 2015 12:28 )

Házet vejci to má být kritika prezidenta???

borka30 ( 3. září 2015 12:25 )

To je správné, ale trvalo to poměrně dlouho a měli odsoudit všechny, kteří toto prováděli.

salto ( 3. září 2015 11:48 )

To mi tedy pověz, jak by to vypadalo, kdyby byl prezidentem Šláfenberk. Ten nemusí být ani na Hradě aby se zechcal a zesral

dzery ( 3. září 2015 09:24 )

Nestydíš se pořád každý ráno blejt??

sairait ( 3. září 2015 09:11 )

ovšem ty jsi mu naprosto u pr.dele, slipaňo

Zobrazit celou diskusi