Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aktivista křičící „ať žije Havel“ skončil v poutech. Chce se bránit soudně

Autor: kle - 
1. listopadu 2015
18:52

Policie jednala neadekvátně, stěžuje si aktivistická skupina oMen. Její člen Otakar van Gemund strávil konec oslav 28. října na policejní stanici. Pokládání věnce prezidentem Milošem Zemanem na Hradčanském náměstí prý totiž narušoval pokřikem „Ať žije Havel!“. Chtěl také odkrýt portrét Václava Havla na své hrudi. Skončil povalený a s pouty na rukou. Pouta měl ještě hodinu na policejní stanici, než došlo k výslechu, upozorňuje server Lidovky.cz.

„Chápeme snahu o ochranu prezidenta, ale i ta má svá pravidla a nemůže být zneužívána pro šikanu názorových oponentů,“ vzkazuje skupina oMen po incidentu. Přestože výsledky policejního vyšetřování zatím nejsou známé, skupina oMen disponuje videozáznamem a je přesvědčena, že policisté jednali neadekvátně.

Video Demonstrant: „Ať žije Havel!“ - Jan Brunclík
Video se připravuje ...

„Incident nepovažujeme za hru, při které nás bude prezidentská ochranka lovit jako uličníky, jsme dospělí lidé, jednáme v souladu s Ústavou ČR a budeme svá práva bránit soudně, protože demokracie za to stojí,“ citují Lidovky.cz z oficiálního vyjádření protestního hnutí oMen.

Známá firma

Zatím prý není jisté, zda se bude Otakar van Gemund bránit formou stížnosti, nebo trestního oznámení.  Není to však poprvé, co ho veřejné protesty dostaly do problémů s policií. Byl zadržen již v roce 2009, když protestoval proti Václavu Klausovi, respektive jeho neochotě podepsat Lisabonskou smlouvu.

S policií měl muž problém i loni při demonstracích okolo 17. listopadu: „Skočili na nás (s kolegou) zezadu a pak mě odtáhli po dlažbě k policejnímu autu. Tam mi nasadili pouta. Byli docela suroví, úplně zbytečně. Na policejní stanici mě nechali sedět, nechtěli po mně ani občanku, nic. To až po dvou hodinách. A pak začal jakýsi výslech, odmítal jsem vypovídat. Jen pronesl takové prohlášení, že nesouhlasím se zásahem,“ vylíčil serveru Lidovky.cz muž.

Metody jako v Rusku

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krátce po incidentu na Twitteru uvedl, že „Pan prezident uctil památku T. G. M. Uřvanci z Pražské kavárny ostudně povykovali i při státní hymně.“

To je podle členů hnutí oMen zavádějící. „Skupinu oMen nijak nepřekvapuje zavádějící komentář pana Ovčáčka o výkřicích během hymny, je to jeho standardní způsob, jak splácáním více věcí dohromady dehonestovat protivníka. To je totiž metoda, kterou hojně využívá ruská propaganda,“ vzkázali mluvčímu.

„Policie našeho člena, stále ležícího na zemi, odvlekla k policejnímu autu. Upozorňujeme, že při této akci nehrála ani nebyla zpívána hymna,“ napsali dále ve svém vyjádření členové skupiny s tím, že jejich kolega pietní akci nenarušil.

„Ze záběrů je jasně vidět, že člen naší skupiny nebyl upozorněn na nějaký přestupek, byl okamžitě napaden. Nebyl vyzván k tomu, aby vstal, a ani mu toto nebylo umožněno. Ani vleže rozhodně nenapadal žádného z policistů a nepoužil násilí. Protože mu nebylo umožněno tiše předvést své nápisy, musel tyto, až během policejního zákroku, volat nahlas. Činil tak ale pouze proto, že tiché vyjádření mu bylo znemožněno,“ stěžují si kolegové zadrženého muže.

Ze všeho nejvíce aktivistům vadí, že policie během zadržení údajně nepožádala muže o předložení dokladu totožnosti. Učinila tak až po dvou hodinách. „Času bylo dost na to, aby nebránícímu se, polonahému člověku policisté nasadili pouta, avšak tito neučinili jediný krok k tomu, aby zjistili jeho totožnost. Již při nastupování do auta muselo být jasné, že nejde o násilníka,“ kritizují zasahující policisty.

Důstojné oslavy 28. října:

berlin71 ( 2. listopadu 2015 08:20 )

Souhlas

berlin71 ( 2. listopadu 2015 07:27 )

balika:No jasne kazdy slusny politik je pro vas neprijatelny ale podvodnici a tunelari jsou narodem milovani . ZEMAN a KLAUS to jsou ty vase modly . Hamba takovim lidem jako jste vy !!

berlin71 ( 2. listopadu 2015 07:21 )

jabulim:Svedi te kulky?Tak si dej BANAN!!!!

berlin71 ( 2. listopadu 2015 07:17 )

jabulimebilni jsi ty co mas plisen na jazyku a z huby se ti droli kastany .Skacou z tebe blechy a smrdis jak propocena opice dej si BANAN!!! .

berlin71 ( 2. listopadu 2015 07:05 )

Prezident Havel je nesmrtelny natom tvoje hloupe nazory nic nezmeni sklidni hormony a dej si BANAN!!!

Zobrazit celou diskusi