Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Demonstrace v Brně skončila tvrdým zásahem: Policie použila slzný plyn, došlo i na potyčky

Autor: ČTK, dce - 
1. května 2015
17:10

Tvrdou potyčkou mezi policií a účastníky blokády skončil pokus zastavit pochod Dělnické mládeže na Moravském náměstí v Brně. Policie použila slzný plyn. Lidé si ho pak vyplachovali z očí, mnozí utržili modřiny. Po zásahu policie se méně početnému pochodu Dělnické mládeže podařilo projít Kolištěm a vrátit se na původně plánovanou trasu pochodu. Proti pochodu 200 příznivců Dělnické mládeže, která je označována za extremistickou organizaci, se postavilo asi 1500 lidí. 

Asi 1500 lidí se postavilo proti pochodu 200 příznivců Dělnické mládeže v Brně. Zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali „Náckové ven z Brna“ a další podobná hesla. Policie oba tábory oddělila, nasadila stovky těžkooděnců, jezdce na koních i vrtulník. Nakonec byli policisté nuceni proti blokádě použít slzný plyn i další donucovací prostředky. Mnoho lidí skončilo s lehkými zraněními, 57 demonstrantů zase v policejních poutech.

Video Pochod radikálů v Brně: Policie sebrala jejich odpůrce! - Jiří Nováček, Blesk
Video se připravuje ...

Svolavatel pochodu Dělnické mládeže Erik Lamprecht zprvu trval na původní trase, po několika desítkách minut se pochod vydal jinudy – po Kolišti, provázen pískáním lidí shromážděných na Malinovského náměstí.

Organizátoři blokády pak dali pokyn k přeskupení a stovky lidí se opakovaně pokusily v různých skupinách narušit pochod. Vždy se ale do cesty postavili těžkooděnci. Na Rooseveltově třídě dokonce využili policisté jako barikádu autobus MHD.

Nakonec se asi 150 lidem podařilo pochod znovu zastavit na rohu Koliště a Lidické. Sedící demonstranty postupně odtáhli policisté. Další stovky lidí čekají na dalších místech na trase pochodu. U Janáčkova divadla použil policista na účastníka blokády pepřový sprej.

soltes ( 2. května 2015 08:54 )

Je to smutné co se to děje!!! A co nás teprve čeká?

barracuda.sro ( 2. května 2015 07:54 )

zdravyrozum2014: Debile !!! a vypni si caps lolino.

petr11 ( 2. května 2015 04:09 )

....jen se chci optat...je to stále svátek práce a je tedy volno? Proč se tedy lidé ve svém volnu perou a co volnočasové aktivity? Např. procházka po lese, koncert, nebo hokej, tam se můžou legálně vyřvat..nebo se vzdělávat,nebo,nebo,nebo zrušit takové svátky, které se vlastně ani neslaví

zdenios ( 2. května 2015 01:02 )

Nechápu, že se povolí takový kontroverzní pochod zrovna na 1.máje, kdy by mělo město samo něco uspořádat. Šlechtí ulice a jediné co pořádají nad rámec obvyklostí, jsou výstavky techniky či opalovacích figur na pískovišti uprostřed města na náměstí Svobody. Přitom chátrá BVV a GrandPrix.

zdenios ( 2. května 2015 00:55 )

... a jak to tedy bylo? Kdo předem ohlásil a měl povolen pochod? Co bylo důvodem pochodu? Jaké cíle měl pochod bez tribuny a televizní slávy s projevy či komentáři redaktorů všech evropských médií? Kdo chtěl monitorovat účastníky a ten pak odháněl davy nespokojených, kteří stály v záběrech ? A možná to bylo jen divadlo, aby byl důvod k přítomnost tolika ozbrojenců. Když už, tak uspořádat cvičení přímo v terénu. Ještě, že se v Brně nemusí cvičit zemětřesení. Všude jinde se bojuje o život a tady si hrajeme se slzákem. Jen provokujeme a pak Ti nejhorší jednou přijdou a ukážou pořádný cirkus.

Zobrazit celou diskusi