Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česku hrozil teroristický útok: Čeští radikálové chtěli zaútočit na vlak!

Čeští levicoví extremisté prý plánovali teroristický útok. (ilustrační foto)
Čeští levicoví extremisté prý plánovali teroristický útok. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
1. května 2015
15:05

Zápalnými láhvemi a patrně i podomácku vyrobenými výbušninami chtěli čeští levicoví extremisté zaútočit na vlak. Jejich plány na teroristický útok však policie přerušila, uvedl server Lidovky.cz. Tento týden přitom došlo k razii proti extremistům, tři lidé skončili ve vazbě a policisté objevili i výbušné zařízení.

Podle policie bylo cílem levicových extremistů „narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu České republiky“, uvedly Lidovky.cz. Buňku extremistů měl vést Petr S., který tak byl hlavním organizátorem akce. 

Radikálové se spojili v uskupení Síť revolučních buněk a plánovali teroristický útok. Nešlo však o útok na vlak s civilisty, ale o útok na nákladní soupravu přepravující vojenský materiál, případně automobil, a to na trase Praha–Plzeň.

„Dva členové určení na podporu skupiny opatří zápalné slože, hořlaviny, jejichž účinnost dosud neurčený člen (členové) skupiny předem vyzkouší z důvodu zjištění co největší účinnosti,“ plánovali si dle spisů radikálové. Přípravu útoku začali někdy kolem září 2014.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v úterý zasahoval na několika místech České republiky. V Brně – Králově Poli policie našla extrémně nebezpečný předmět, jehož povahu neupřesnila. Podle informací ČTK to byl nástražný výbušný systém uložený v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí. Zásah pyrotechniků trval několik hodin, ulice v okolí střežily policejní hlídky.

Tři lidé skončili ve vazbě

Soud následně poslal do vazby tři z šesti lidí, které policie obvinila v souvislosti s úterním zásahem. Další podrobnosti včetně právní kvalifikace trestných činů nechtěla mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová poskytnout s odvoláním na aktuální stadium vyšetřování. „Soud vyhověl návrhu státního zástupce a poslal tři osoby do vazby,“ uvedla pouze. Další informace podle ní zastupitelství uvolní nejdříve za dva týdny.

Levicoví radikálové stihli však podle serveru Lidovky.cz spáchat nejméně pět žhářských útoků. Zapálili prý policejní vozy, jednu policejní služebnu a mýtnou bránu. „Síť revolučních buněk nejméně od ledna roku 2014 umisťuje na veřejně přístupných webových stránkách prohlášení k útoku... prostřednictvím takto publikovaných prohlášení se hlásí k dosud pěti případům poškození cizí věci,“ stojí v policejních dokumentech, které má server k dispozici.

„V oblasti extremismu s policií, konkrétně s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, běžně a dlouhodobě spolupracujeme a současná policejní operace není pro nás překvapením, které by přišlo jako úder blesku z čistého nebe,“ dodal pro ČTK mluvčí BIS Jan Šubrt.

hajne ( 2. května 2015 09:04 )

Proč se s nimi pořád serou Terezín je volný.

vrtajzub ( 1. května 2015 23:04 )

prolhaný.bulvár - neni si daleko od pravdy !

vrtajzub ( 1. května 2015 22:56 )

Že by Mejdan na ukrajinský spôsob ? Už vidím horiace barikády na Václaváku.Dôvod povolať amerických expertov a a zamestnať hladných bezdomovcov a dlhodobo nezamestnaných! Strava zdarma, vreckové 100 euro ! Scenár v koprodukcii USA a Nemecka. Že nemožnééééé ? Nechajme sa prekvapiť ! Kiež by som nemala pravdu !.Vypínam počítač ! Takže zbytočne sa nenamáhajte s invektívani na moj nick. Dobrú noc a nerušený spánok prajem !

vrtajzub ( 1. května 2015 22:15 )

kobi - vystihol si podstatu a ako vidím tie reakcie na teba, ZAŤAL SI DO ŽIVEHO ! Chaos preedchádza veľké zmeny. Či už sa to niekomu páči alebo nie !Každý - IZMUS je nebezpečný - FEUDALIZMUS,KAPITALIZMUS, SOCUIALIZMUS. Idea socializmu bola krásna, žiaľ, vždy sa dostanú do vlády psychopati, ktorých nezaujíma blaho obyvateľov krajiny v ktorej vládnu , ale ich vlastné záujmi.Tak je tomu i dnes ! VLADA - VLADNUŤ ?, alebo SLUŽBA - SLUŽIŤ ? V starovekej Číne dlžka obdobia cisára na trone, bola podmienená hospodárskou prosperitou krajiny. Cisár slúžil svojmu národu, nevládol !.To bolo 1000 roko p.n.l.

anka ( 1. května 2015 21:07 )

tady je zase rude...

Zobrazit celou diskusi