Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestra českého teroristy: Bratra popisuje jako svatouška, který chtěl zabránit válce

Záměrem skupiny bylo zastrašit společnost. Za svůj cíl si vybrala vlaky, které se proti teroristickému útoku špatně chrání.
Záměrem skupiny bylo zastrašit společnost. Za svůj cíl si vybrala vlaky, které se proti teroristickému útoku špatně chrání.  (Autor: Petr Novotný, Jiří Nováček)
Autor: dce - 
13. května 2015
18:35

Skupina levicových extremistů byla před několika dny zatčena těsně před připravovaným teroristickým útokem na český vlak. Třem z nich hrozí podle policie doživotí. Sestra jednoho z nich ale muže hájí – popisuje ho jako svatouška, který všechno myslel dobře, jen zvolil špatný způsob boje za vlastní názory.

Udělali chyby, zápalné lahve házet neměli. Ale terorista? To je absurdní,“ řekla v rozhovoru pro server Lidovky.cz sestra obviněného Martina I. Pavla B. Všechny příbuzné zločinců jejich šokující plány překvapily. Pavla ale svého bratra hájí co to dá – popisuje ho jako hodného kluka, co by se pro ostatní obětoval.

Pavla je o devět let starší než Martin, vyrůstali spolu ve městě ve Slezsku u hranic s Polskem. „Od malička máme úžasný vztah. V životě nikomu neublížil a pro ostatní lidi by se rozkrájel. Vzal si například téměř zmrzačeného psa, kterého nikdo nechtěl. A bezdomovcům kupoval ze svých peněz bagety,“ vypráví Pavla.

Když se ale její bratr odstěhoval do Prahy, začalo to s ním jít z kopce. Přidal se k anarchistům; to Pavla věděla, ale netušila, že jejich filozofii převádí do reality. „Asi před rokem mi začalo docházet, že něco není tak úplně v pořádku,“ vysvětluje.

Martin i jeho kamarádi neměli rádi válku, chtěli zabránit její podpoře. Právě proto, jak si myslí Pavla, chtěli zastavit vlak se zbraněmi.Vnímali to asi tak, že když ten vlak odjede, zabíjení bude pokračovat.“

Pavla uznává, že její bratr a další obvinění to přehnali, jejich vinu přiznává. Nelíbí se jí ale označení teroristé, které použili policisté. 

Zobrazit celou diskusi