Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlaky Českých drah mají wi-fi! Ale internet zapnout nesmí

Vlaky Českých drah mají konečně wi-fi! Ale internet zapnout nesmí
Vlaky Českých drah mají konečně wi-fi! Ale internet zapnout nesmí  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: dce - 
13. května 2015
13:06

Snahu pokrýt vlaky Českých drah bezdrátovým připojením k internetu provází na každém kroku nepříjemné problémy. Vše teď vyvrcholilo, když ČD tak trošku zapomněly požádat Drážní úřad o povolení k zapnutí internetu…

Bez řádné soutěže dostala zakázku na vybavení vlaků wi-fi internetem firma, která nikdy nic podobného nedělala. Dráhy argumentovaly tím, že na ČD-Telematika, která zakázku dostala, je možné se spolehnout. Ale…

Dráhy jsou o pět milionů lehčí a vlaky těžší o přístroje, které mají přivést do vagonů internet. Ten ale zatím není zapnutý a ani být zapnutý nesmí. Ještě před celou instalací měla vybraná firma zažádat Drážní úřad o svolení zasáhnout do konstrukce vlaků, což neudělala. 

Žádost poslali až minulý týden (navíc nebyla ani úplná) – měsíc po smluvním datu spuštění internetu. „Běžný postup je, že nejprve přinese firma dokumentaci ke schválení a teprve potom dělá na voze úpravy,“ prohlásil podle serveru iDNES.cz náměstek ředitele Drážního úřadu Ondřej Fanta. Obratem ale dodal, že úpravy které byly prováděny nebyly nijak markantní.

„ČD-Telematika má podle smlouvy instalovat technologii a samozřejmě také zajistit veškerá s tím související povolení. V tuto chvíli má zhruba měsíční zpoždění a České dráhy ji v souladu se smlouvou budou penalizovat,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

misawales ( 13. května 2015 15:57 )

 A to jako od kdy?

bizon_pepa ( 13. května 2015 14:12 )

České dráhy budou penalizovat české dráhy. Tak to na spolek jménem České dráhy sedí.

tgbb. ( 13. května 2015 13:37 )

Slušní lidé vlakem nejezdí.

Zobrazit celou diskusi