Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vlakové neštěstí na Semilsku: Minimálně dvanáct zraněných!

28. ledna 2015
08:42

Na Semilsku dnes ráno narazil osobní vlak do skalního sesuvu a vykolejil. Zranění utrpělo devět lidí. Nejvážnější je stav strojvůdce, do nemocnice ho transportoval vrtulník. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Provoz na trati mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi je zastaven a dnes zřejmě obnoven nebude. 

Nehoda se stala v 06:34 mezi Poniklou a Hrabačovem na Semilsku, asi 400 metrů od křižovatky na Roprachtice. Při nehodě bylo zraněno sedm z deseti cestujících a dva členové osádky vlaku, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal, který původně hovořil až o 12 raněných. "Škoda na vlaku byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun," dodal. 

Podle Štrauchové neměl strojvůdce možnost střetu zabránit. "Sesuv byl těsně za zatáčkou, neměl čas zabrzdit," řekla. Trať je zavalená skálou ve výšce asi tří metrů a v délce do 30 metrů. 

Zaklíněného strojvůdce museli hasiči z kabiny vystříhat. "Bylo to hodně náročné vyprošťování, použili veškeré hydraulické náčiní, které měli k dispozici. Skála se částečně vmáčkla do kabiny," dodala mluvčí. Hasiči poté těžce zraněného strojvůdce ve vakuové matraci odnesli asi 400 metrů k vrtulníku. Zranění ostatních jsou lehká.

tochadda ( 28. ledna 2015 09:35 )

Matalíku, ke zprávě o srážce motoráku s kamenem dáš fotku z Vyšehradu? To už raději žádnou, laiku...

janina7777 ( 28. ledna 2015 09:11 )

gogo ( 28. ledna 2015 09:01 )

Neštěstí by bylo, kdyby těch dvanáct zraněných bylo mrtvých. Takto je to jen srážka vlaků se zraněním několika osob. Nazývejte věci pravými jmény.

Zobrazit celou diskusi