Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsme na prahu války, varují odborníci Česko! Je prý třeba zahodit pocit falešného bezpečí

Autor: dce - 
17. února 2015
19:37

Odborníci varují Česko – jsme na prahu války a navíc si stále říkáme, že bude lépe. Jenže co když nebude? Nebezpečí na nás číhá všude, ať už to jsou teroristé, nebo válka na Ukrajině, zaznělo na konferenci, které se účastnil mj. generál Petr Pavel.

Konference Bezpečnost budoucnosti, která se dnes konala v Poslanecké sněmovně, odhalila mnohé neuvěřitelné pravdy. Odborníci, kteří se zde sešli, byli z různých odvětví - vojáci i historici. Všichni se ale shodli na jednom - falešný pocit bezpečí, kterým se všichni uklidňujeme, máme zahodit a uvědomit si, že jsme na prahu války.

„V dnešní době jsme tak trochu podobní těm lidem na palubě Titaniku, kdy pod čárou ponoru máme řadu děr a na palubě se stále ještě tancuje, a stále se chceme přesvědčovat o tom, že – promiňte mi tu narážku – že ano, bude líp, místo toho, abychom si řekli, že pravděpodobně nebude líp,“ uvedl podle serveru Novinky.cz na úvod konference náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

I Martin Kovář z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Karlovy univerzity upozornil na ošemetnost pocitu bezpečí. „Pocit bezpečí je pouhopouhá iluze, den co den máme před očima přesvědčivé důkazy o tom, že žádné bezpečí neexistuje,“ prohlásil. Dodal také, že dlouhé vyjednávání nikam nepovede - s Hitlerem se prý také vyjednávalo dlouho. Hrozbám je podle Kováře třeba se postavit čelem!

Lidé si stále představují válku jako boj několika armád. Jenže v dnešním světě se válka dá vést i mnoha jinými nekonvenčními způsoby. „Není to jen o tom, že armáda napadne armádu, ale je to o informačním působení, kyberútocích, o působení na obyvatelstvo, působení na ekonomiku a podobně. A tyhle věci už v podstatě všechny dneska běží,“ upozornil šéf Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany Karel Řehka.

Svým způsobem jsme už ve válce, ale neuvědomujeme si to, nebo si to nejsme schopni připustit,“ dodal Řehka. Hrozeb, které vojáci nemohou zpracovat, je čím dál tím více. Nemohou ovládat ani média, ani prvky v kyberprostoru. Otázkou pak není zda, ale kdy k útoku dojde!

Zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Baloun ale také uklidnil případné zájemce - hrozba terorismu v Česku není vysoká, ale to neznamená, že neexistuje vůbec. 

kung-fu-jane ( 17. února 2015 23:57 )

Proč mám takový pocit, že ti "odborníci" nám něco tají? Buď si dělají alibi a vědí "velké kulové" a nebo něco vědí a chtěli nám to "něco" sdělit, ale neměli moc na vybranou... s pistolí v zádech se nediskutuje...

keep.smiling ( 17. února 2015 23:11 )

"pocit bezpečí" tady v ČR můžou mít snad jen malé děti...

keep.smiling ( 17. února 2015 23:09 )

přesně tak!!

japos22 ( 17. února 2015 21:47 )

Vojáci nejsou schopni se pohybovat v kyberprostoru? Protože jsou to gumy zelený

rescarot ( 17. února 2015 21:11 )

Zajímalo by mě jak se k tomu hodlá vyjádřit "nejmoudřejší z moudrých a nejpovolanější z povolaných" Tomáš Halík, který si myslí že je jediným a zplnomocněným mluvčím samotného boha. (jen si nejsem jistý jestli p. Halík ví kterého).

Zobrazit celou diskusi